3×3 basketbal Olympische Spelen 2024

3×3 basketbal op de Olympische Spelen in Parijs

Het 3×3 basketbal is een unieke vorm van basketbal. En als je het sommigen vraagt is het hèt basketbal. Het is ook wel de nummer 1 stedelijke sport van de wereld. Het wordt ook wel het straatbasketbal genoemd. Een creatieve sport die is afgeleid uit het officiële basketbal. Op deze pagina lees je alles wat je moet weten van het 3×3 basketbal ter voorbereiding en tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs

3×3 basketbal, ofwel het straatbasketbal, heeft een minder formele structuur. Evenals straatvoetbal, vindt straatbasketbal vaak plaats op betonnen pleintjes in steden. Veelal staan de baskets midden in een wijk. Het is zo populair dat de informele structuur is verandert naar structuur. Dit is gedaan door de FIBA, dat staat voor International Basketball Federation. Deze FIBA vormt het bestuur van het 5×5 basketbal. Dankzij de gegeven structuur is het straatbasketbal nu ook een evenement op de Olympische Spelen.

Basketbal Olympische Spelen 2024 in Parijs
Photo by Ryan on Unsplash

Regels van het straatbasketbal

Het 3×3 basketbal vindt plaats op een half-court. Op deze halve banen spelen 2 teams tegen elkaar. Elk team heeft dus 3 spelers. Beide teams moeten scoren in dezelfde hoepel (basket) en verdedigen dus ook dezelfde hoepel. Je kunt dus scoren door de basketbal in de hoepel te gooien. Het team met de meeste punten wint. Evenals 5×5 basketbal worden de wedstrijden om tijd gespeeld. Bij het straatbasketbal eindigt de wedstrijd na 10 minuten of wanneer een team 21 punten scoort.

In het ‘conventionele’ basketbal heb je een driepuntslijn. Die lijn ligt op een bepaalde afstand van de basket. Wanneer je vanaf deze lijn weet te scoren krijg je 3 punten, maar bij het straatbasketbal zijn dit 2 punten waard. Zo zijn er de verschillen en kenmerken. Deze spelregels zijn afgestemd op het aantal spelers. Een basketbalwedstrijd duurt minder lang, omdat het ook intensiever is wanneer je met 3 mensen een team vormt. Door deze regels en verschillen is het een opzichzelfstaande sport. Daarom is het 3×3 basketbal een onderdeel van de Olympische Spelen en kunnen hier natuurlijk ook medailles worden gewonnen.

Geschiedenis straatbasketbal Olympische Spelen

Het straatbasketbal bestaat al heel lang. Maar deze sport had nog geen vorm. Nadat duidelijke regels en vormen aan de sport werden gegeven, maakte het een opmars bij de officiële sportevenementen. Zo werd het 3×3 basketbal aan de Olympische Jeugdspelen voor het eerst toegevoegd in 2010. Deze Olympiade vond plaats in 2010, nog niet zo lang geleden.

In 2014 kwam deze mooie vorm van basketbal weer terug op de Olympische jeugdspelen in Nanjing. De hieropvolgende Spelen in Buenos Aires hadden ook het straatbasketbal als sportonderdeel op het evenement.

Deze vorm van basketbal is ongekend populair. Door deze sport toe te voegen aan de jeugdspelen heeft zeker bijgedragen aan het succes van de sport. Hierop heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten om het 3×3 basketbal op te nemen in het Olympische programma. Straatbasketbal is bij de spelen van Tokyo 2020 tot officieel onderdeel gemaakt.

Olympische onderdelen Spelen 2024

Het reguliere (5×5) basketbal is in 1936 voor het eerst als officieel onderdeel van de Spelen gemaakt. Na deze Olympische Spelen die in Berlijn plaatsvonden, was het basketbal elke Spelen een zeer populair evenement. Dit basketbalteams voor dit evenement werden toen alleen gevormd door mannen. Veertig jaar later deden de vrouwen voor het eerst mee aan het basketbal.

Het 3×3 basketbal krijgt bij de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo direct meerdere rubrieken. Dit is natuurlijk prachtig voor het evenement, de sport en de fans. Want het basketbal voor vrouwen is op de Spelen tegelijk met de mannen een officieel onderdeel geworden.

Locatie Olympische basketbal in Parijs

Het (3×3) straatbasketbal vindt plaats op een de iconische Olympisch locatie van La Concorde in de stad Parijs. Het 3×3 basketbal heeft een eigen locatie. De 5×5 basketbalwedstrijden vinden binnen plaats. In de Olympische arena Bercy. Deze is gelegen in Zuid Parijs en wordt ook wel de Olympische Zuid Parijs Arena genoemd.

Beide sporten en locaties zijn bijzonder. Maar het straatbasketbal is zeker uniek. De plaats waar deze topsporters strijden om de gouden medaille is dan ook zeker goed gekozen. Niet alleen de sport draagt zo bij aan het succes. Deze straatsport is een hele belevenis met alles erop en er aan. Kortom, een onderdeel dat niet meer weg te denken is uit het Olympische arsenaal aan sporten. Een toevoeging die stad en fans wereldwijd mag beleven.

Programma en schema basketbal Olympische Spelen Parijs

Het 3×3 basketbal programma vindt plaats tussen 30 juli en 5 augustus 2024.