Klimmen Olympische Spelen 2024

Olympisch sportklimmen

Het sportklimmen heeft een enorme ontwikkeling gemaakt in de afgelopen jaren. Het is uitgegroeid tot een van de populairdere sporten wereldwijd. Ook in Nederland is dit goed te merken. Het aanbod in winkels breidt de klimattributen flink uit. Er zijn meer dan 25 miljoen mensen die aan klimmen doen. Deze sportklimmers zitten verdeeld over 150 landen. Op deze pagina lees je alles over Klimmen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Al deze mooie ontwikkelingen laten zien dat het een echte internationale sport is. Niet voor niks dus dat de IOC klimmen heeft toegevoegd als onderdeel op de Olympische Spelen 2024. De razend populaire sport wist al veel bekijks te trekken. Tijdens het Olympische evenement in Tokio 2020 heeft het wedstrijdklimmen zichzelf op de kaart gezet.

klimmen Olympische Spelen 2024 Parijs
Klimmen is een nieuwe sport tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs – Foto via https://depositphotos.com/nl/photos/climbing-sport.html?filter=all&qview=206148072

Wedstrijd klimmen

Dat klimmen een sport was, is al snel bekeken. Maar de echte wedstrijden krijgen pas vorm in 1985. In dit jaartal werden er wedstrijden in Turijn, Italië georganiseerd. Een jaar later werden er de eerste wedstrijden gehouden op een kunstmuur. Deze klimmuur was te vinden in Lyon, Frankrijk.

Regels klimmen tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Klimmen kent 3 verschillende soorten;

  1. lead
  2. speed
  3. boulder

Bij lead gaat het om de hoogte, bij speed is snelheid de uitdaging en bij boulderen gaat het het om kracht.

Olympische klimmen heeft het motto ‘Citius, Altius Fortius’, wat staat voor Sneller, Hoger en krachtiger.  Dit zijn drie belangrijke elementen binnen het klimmen. Deze elementen zijn uitgebreid en vormen ieder een speciale tak van sport binnen het klimmen.

Tijdens de Olympische Spelen. worden deze drie klimvarianten gecombineerd. Reden hiervoor op de Spelen van Tokio waren er voor twee rubrieken Olympische Medailles beschikbaar. Het vrouwen klimmen en het klimmen voor mannen. De drie onderdelen werden gecombineerd tot een gemixte wedstrijd te organiseren. Deze wedstrijden bestonden uit alle drie de disciplines zodat geen van de disciplines werd uitgesloten.

Olympisch Speedklimmen + boulder & lead Parijs 2024

In Parijs zijn meer Olympische medailles beschikbaar voor het klimmen. Ten opzichte van de Spelen in Tokio is het Olympisch klimmen al uitgebreid. Tijdens de Olympische Spelen in Parijs wordt er een competitie georganiseerd voor het speedklimmen. Dit klimonderdeel bevat alleen dit snelheidsevenement. Dan is er nog de rubriek waarbij het boulderen en de lead tot één klimonderdeel worden gecombineerd.

Klimmen 2024 Parijs

Het hoofdevenement is het klimmen, de andere onderdelen zijn hiervan afgeleid. Klimmen vormt de basis en wordt daarom ook wel het hoofdevenement genoemd. Atleten krijgen zes minuten de tijd om zo hoog mogelijk te klimmen. De klimmuur is meer dan 15 meter. Deelnemers moeten een uitdagende en complexe route klimmen. Deze klimroute is voor de deelnemers van tevoren niet bekend. Het vergt dus ook snelheid en inzicht voor het brein.

Boulderen 2024 Parijs

Bij het klimonderdeel boulderen draait het vooral om kracht en inzicht. De atleten moeten een muur beklimmen van 4.5 meter hoog. De Olympische deelnemers hebben hierbij geen veiligheidstouwen om, ze zijn niet gezekerd. Ze moeten de muur beklimmen met zo min mogelijk pogingen en aanrakingen. Grote stappen en slingerpartijen zijn bij dit onderdeel te zien. Ook een prachtig schouwspel op de Olympische Spelen.

Speedklimmen 2024 Parijs

Het speedklimmen heeft in Parijs als eerste een eigen competitie. Hierdoor kan er voor het eerst iemand tijdens de Spelen 2024 Olympische kampioen speedklimmen worden genoemd! Het is een onderdeel van het klimmen waarbij het op tijd gaat. De atleten moeten een muur van 15 meter beklimmen in minder dan 7 seconden. De mannen moeten zelfs binnen 6 seconden de 15 meter hoge klimmuur weten te trotseren.

Geschiedenis klimmen Olympische Spelen

Sportklimmen is niet voor het eerst op de Olympische Spelen te zien. Tijdens de Olympische Jeugd Spelen in 2014 werd er voor het eerst een Olympisch klimkampioen gehuldigd. De Olympische Spelen die daarop volgde, in Buenos Aires hadden ook weer een klimcompetitie voor de jeugd in het assortiment. Terwijl er toen weinig publiciteit voor de sport en atleten werd gemaakt trok het veel bekijks. Het publiek was onder de indruk. De kleine klimtalenten zorgden voor een ongekend spektakel en lieten een goede indruk achter. Het was een ware hit bij de jeugdevenementen. Het smaakte naar meer en dus was de stap om klimmen aan de Spelen voor volwassenen toe te voegen gauw gemaakt. In Tokio was het zover en stond klimmen op het Olympische programma.

Ook in 2024 is klimmen één van de vier nieuwe sporten op de Spelen 2024 in Parijs. Skateboarden, breakdancen en surfen zullen daar ook hun echte debuut maken. Stuk voor stuk zijn dit populaire en groeiende sporten. Het klimmen is vooral onder jongeren een gewilde sport.