Tafeltennis Olympische Spelen 2024

Tafeltennis op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Tafeltennis staat al relatief lang op het programma van de Olympische Zomerspelen. Ook tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs is tafeltennis een van de 32 Olympische sporten. Op deze pagina lees je alles over tafeltennis op de Olympische Spelen 2024 in Parijs, met daarbij het programma, speelschema, locatie en meer informatie over tafeltennis in relatie met de Olympische Spelen in Parijs.

Over tafeltennis

Tafeltennis is afgeleid van het tennissen op gras. Oorspronkelijk een spelletje, bedoeld als entertainment. Engelse families waren er dol op. Daarbij was het spel eerder te zien bij de hogere klasse. Ze gebruikten van alles als uitrusting voor het tafeltennissen. Het net maakten ze bijvoorbeeld van een stapel boeken, of wat er op dat moment ook maar in huis was. Ook de rackets waren niet de batjes die we tegenwoordig kennen. Sigarenkistjes dienden namelijk als rackets. De ballen gemaakt van kurk uit de fles. Geen wonder dat dit eerder vermaak was, dan een sport in die tijd. 

En dan toch een geweldige ommekeer. Het spel begon te evolueren. Professionele materialen kwamen in de maak, speciaal bedoeld om mee te tafeltennissen. Niet veel later waren daar de eerste wedstrijden. Men sprak nu van een ware sport, in plaats van slechts vermaak na het avondeten. Ook de populariteit begon te stijgen. Alle klassen kregen interesse in het spel. In Londen en Berlijn vonden wedstrijden plaats. Dit leidde tot het organiseren van wereldkampioenschappen en Engeland had de primeur deze te huisvesten.

Op deze manier is tafeltennis enorm populair geworden. De sport wordt maar liefst door meer dan 40 miljoen mensen beoefend. Deze tafeltennissers komen uit alle rangen en landen. Toch blijft tafeltennis het populairst in China.

tafeltennis Olympische Spelen 2024 in Parijs
Tafeltennis is een van de 32 sporten op de Olympische Spelen 2024 in Parijs – Afb. via https://depositphotos.com/nl/photos/tabletennis.html?filter=all&qview=225016722

Regels tafeltennis Olympische Spelen

Tafeltennis wordt gespeeld op een tafel. Deze tafel is verdeeld in twee helften door middel van een net. De lichtgewichte tafeltennisbal dient bij de opslag eerst de eigen tafel te raken, vervolgens moet hij de helft van de tegenstander raken. Deze beide helften bevatten weer een streep dwars over de tafel. Deze speelvlakken zijn alleen voor opslag en ontvangst. Vervolgens dient de opslag in de tegenovergestelde richting te worden geslagen. Daarna mag de hele tafel gebruikt worden om een punt te scoren.

Single wedstrijden worden gespeeld en beslist door de beste van zeven games te krijgen. De tafeltennisser die als eerste 11 punten heeft, wint de game. Er moeten 2 punten verschil zitten tussen beide spelers om een game te kunnen winnen.

Naast Single wedstrijden zijn er ook teamwedstrijden op de Olympische Spelen die worden gespeeld. Teamwedstrijden bestaan uit 4 enkelwedstrijden en één dubbel. Alle wedstrijden worden beslist door het als eerste winnen van vijf games.

Olympische tafeltennis geschiedenis

Tafeltennissen doet zijn intrede op de Olympische Spelen al vroeg. Daarbij stonden er direct meerdere categorieën gepland. Op de eerste Spelen waren er enkel- en dubbelspel voor zowel mannen als vrouwen georganiseerd. De Olympische titel kreeg tafeltennis op de Spelen van 1988 in Seoul.

Alle onderdelen bleven lang hetzelfde. Iedere Olympische Spelen keerde dezelfde onderdelen van het tafeltennis weer terug. Tot de Olympische Spelen in 2008. Daar werd de wijziging in het dubbelspel gebracht. De tafeltennis dubbels zijn vervangen door de teamcompetitie. Daarbij is er afgelopen Olympische Spelen nog een toevoeging gekomen. Ditmaal bij de teamcompetitie. Op de Spelen in Tokio werd er namelijk ook gemengd dubbelspel gespeeld. Een mooie uitbreiding van het tafeltennis op de Olympische Spelen. Het tafeltennissen kent nu vijf evenementen.

Dominerende landen in het tafeltennis

Landen als Oostenrijk, Tsjechië, Hongarije en Duitsland domineerden de sport. Deze landen behaalden vooral veel resultaten tot het midden van de 20ste eeuw. Internationale toernooien en evenementen waren hun speelveld. Daar kwam verandering in bij het Olympische debuut van het tafeltennis. Chinese atleten zetten vele titels op hun naam. De Chinezen zijn ongekend sterk en populair.

Vrijwel vanaf de eerste Olympische Spelen zijn ze favoriet. Echter scoren ze pas een medaille op de volgende Olympiade. Daar begint het echte succes met de reeks Olympische medailles. Inmiddels heeft het land 32 van de 28 gouden medailles op hun naam staan. We kunnen dus wel spreken van een dominerend land in de tafeltennis sport. In ieder geval wanneer het om de Olympische Spelen gaat!