Ritmische Gymnastiek Olympische Spelen 2024

Ritmische gymnastiek

In dit artikel kun je alles lezen over het onder Ritmische gymnastiek op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. We beginnen met met een klein stukje over het ontstaan. Daarna vertellen we welke onderdelen er allemaal op de planning van de Spelen in 2024 van Parijs staan. Tot slot hebben we wat informatie over de Olympische Arena waar het allemaal gaat gebeuren.

Gymnastiek, ook bekend als turnen, is een eeuwenoude sport. Met een federatie die al is opgericht in 1881, is dit een klassieker tussen de Olympische sporten. Ze zijn dan ook al vroeg opgenomen als officieel onderdeel. Na de intrede van het gymnastiek is het altijd in het programma van de Olympische Spelen gebleven.

Het ritmische gymnastiek deed echter veel later haar intrede. De opmars hiervan is in de 19e en 20ste eeuw terug te vinden. Er werden wereldkampioenschappen in Boedapest gehouden. Deze konden plaatsvinden dankzij goedkeuring van de Internationale Gymnastiekfederatie. Dat het echt een wereldwijde sport werd, was te zien op de Wereldkampioenschappen in 1973. In dat jaartal nam de Verenigde Staten deel aan het ritmische gymnastiek.

Ritmische Gymnastiek regels Olympische Spelen

Ritmische gymnastiek Olympische Spelen 2024
Ritmische gymnastiek Olympische Spelen 2024, hier met hoepel – foto via depositphotos.com

Er worden verschillende elementen gecombineerd bij ritmisch gymnastiek. Het is een mix van de traditionele dans en artistieke gymnastiek. Hierbij wordt er gebruikt gemaakt van een viertal attributen, namelijk:

  1. lint
  2. hoepel
  3. bal
  4. knotsen

Hiernaast is de muziek ook een onderdeel bij het optreden van deze Olympische discipline. Terwijl de atleten performen wordt er muziek afgespeeld die een belangrijke rol speelt. Hierbij is het toegestaan om muziek met zang te draaien tijdens een optreden.

Ritmisch gymnastiek is alleen een onderdeel voor vrouwen op de Olympische Spelen. Wie weet komt hier ooit verandering in en kunnen mannen zich in de toekomst ook Olympisch kampioen ritmisch gymnast noemen.

De vier attributen die bij het ritmische gymnastiek worden ingezet, zijn ieder een afzonderlijk onderdeel. Elk optreden moet tussen e 75 en 90 seconden duren. Groepswedstrijden hebben vijf gymnasten in een team. Zij treden twee keer op en werken met twee attributen tegelijk. Het optreden bij een teamwedstrijd duurt tussen de 2 minuten en 15 seconden tot 2 en een halve minuut.

Tot slot worden er bij alle onderdelen sancties gegeven wanneer tijdslimieten niet op de juiste manier worden gehanteerd.

Olympische geschiedenis ritmisch gymnastiek

De rubriek ritmisch gymnastiek kwam magertjes binnen. Alleen vrouwen mochten meedoen aan het onderdeel. Ook was het onderdeel alleen mogelijk als individuele sport. Desalniettemin heeft het wel de Olympische titel gekregen en mag het ritmische gymnastiek zich een olympische sport noemen.

Groepsevenementen, het olympische ritmische gymnastiek in teamverband, werden 12 jaar na de intrede ook toegestaan. Ritmisch turnen in teamverband stond voor het eerst op de agenda van de Spelen in Atlanta in 1996.

Best presterende landen op de Olympische Spelen

Opvallend is dat Oost-Europese landen waanzinnig goed doen bij het Olympische gymnastiek. Rusland domineert al tijden dit onderdeel. Van alle 15 medailles nam Rusland maar liefst 10 titels mee naar huis. Er zijn twee landen die Rusland konden weerhouden van een Olympisch record. Zo slaagde Canada erin om de Russen te verslaan. Spanje is het tweede land dat een stokje stad voor een hele reeks gouden medailles voor Rusland. We kunnen wel zeggen dat Rusland erg in deze sport thuis is, een land waar we nog vele mooie optredens van kunnen verwachten tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

De Olympische Porte de La Chapelle Arena

Ten slotte kun je in deze paragraaf nog iets lezen over de locatie van het gymnastiek. Het is bekend dat de Olympische sport ritmisch gymnastiek zal plaatsvinden in de Arena De Porte de La Chapelle. Deze sportarena ligt ten noorden van de Olympische stad Parijs.

De Porte de La Chapelle Arena is een eco-design. Het is een milieuvriendelijke arena. Het dak van het gebouw is zo’n 80% begroeid met planten. Ook het park waar deze arena gelegen is, kent een groene oase waar het gebouw perfect in zal gedijen. De voorkant van de arena wordt bekleed met aluminium wat weer gebruikt kan worden. De meeste bouwmaterialen houden ze natuurlijk. Daarom zal de arena voornamelijk uit hout bestaan.

De arena heeft een gemiddelde capaciteit met zo’n 8000 zitplaatsen. De bedoeling is dat het stadion in 2023 in gebruik genomen wordt. Doelgroep van de accommodatie zijn de locale sporten, toegankelijk voor de omwonenden. Kortom, niet alleen een aanwinst voor de Spelen van 2024. De lokale sporten kunnen er weer decennia lang tegenaan.

Programma Ritmische Gymnastiek Olympische Spelen 2024

De ritmische gymnastiek evenementen vinden plaats tussen tussen 8 en 10 augustus 2024. De onderdelen zijn:

  • Individuele meerkamp (vrouwen)
  • Groepsevenement (vrouwen)

Bekijk hier het volledige programma van de Olympische Spelen in Parijs.