Hockey Olympische Spelen 2024 Parijs

Hockey op de Olympische Spelen

Hockey is een eeuwenoude sport en ook weer aanwezig op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. De oude Grieken waren ook al druk met de stok en bal in de weer, en ook in India speelden ze fanatiek hockey-achtige spellen. Op deze pagina lees je alles over hockey als Olympische Sport en hoe de hockeywedstrijden er voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs eruit zien. 

Hockey zoals we dat tegenwoordig kennen, is ontstaan na de Middeleeuwen. In Engeland noemden ze het spel ‘Bandy on ice’. Ze speelden veelal op harde ondergronden zoals hard zand en ijs. Om beter op deze ondergrond te spelen maakten ze de hockeystick krommer. Hockey heeft zijn naam waarschijnlijk hieraan te danken. De stick begon op een haak (engels: hook) te lijken, en daar klonk hockey.

Omdat er niet altijd ijs lag moesten de sporters creatief zijn. Het spelen op ijs verplaatste zich naar gras en zo ontstond er veldhockey. Veldhockey noemden ze de zomervariant van het hockey. Hierdoor kon er in de zomer ook getraind worden!

hockey olympische spelen 2024 Parijs
Photo by John Torcasio on Unsplash

Hockey regels

Hockey is een teamsport waarbij een team uit 11 spelers bestaat. De spelers gebruiken de hockeystick (haakvormige stok) om de bal in het doel van de tegenstander te slaan. Een hockeyveld is 91.4 meter lang en 55 meter breed. Veldhockey vond in zijn jonge jaren plaats op echt gras. Tegenwoordig worden hockeywedstrijden gespeeld op kunstgras.

Hockeywedstrijden duren 60 minuten en de wedstrijden zijn verdeeld in 4 kwartalen. Ook bij de Olympische Spelen is dit niet anders. Sinds de Olympische Spelen van 2000 in Sydney strijden er 12 mannenteams en 12 vrouwenteams om de felbegeerde gouden medaille.

Geen waterveld hockey Olympische Spelen 2024 in Parijs

De Olympische Spelen 2024 gaat hockeywedstrijden niet meer op waterbanen laten spelen. ‘We kunnen in de toekomst niet gezien worden als een sport die water verspilt. Daarom hebben we alle fabrikanten van kunstgrasvelden ingelicht en gebriefd om een veld te ontwerpen dat qua kwaliteit in de buurt komt van het waterveld’, aldus Weil. Weil, CEO van de hockeyfederatie, vult aan dat we water niet op deze manier kunnen gebruiken terwijl er plekken in de wereld zijn die niet eens over drinkwater beschikken.

Terugkeer natuurgras kwalificatiewedstrijden Olympisch hockey

Tijdens het FIH-congres in Delhi zijn er plannen uitgesproken voor de Olympische Spelen van 2024. Het is de bedoeling dat Olympische kwalificatiewedstrijden ook worden toegestaan op natuurgras. Omdat niet alle landen over andere faciliteiten beschikken zorgt deze regel ervoor dat iedereen wel een goede kans krijgt.

De bedoeling is dat vanaf de Hockey Series in 2021 het mogelijk is om de wedstrijden ook op natuurgras te spelen in plaats van het bekende kunstgras. The Hockeypaper en The Hindustan Times schrijven hier onder andere over.

Deze regels zorgen ervoor dat meerdere landen de kans krijgen om mee te doen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Hockey kan op alle ondergronden en laat hierdoor zien dat het niet een elitesport is, maar een sport voor iedereen.

Olympische geschiedenis hockey

Hockey was voor het eerst te zien op de Olympische Spelen in Londen. Deze Spelen waren in 1908 en alleen mannen deden mee aan het Olympische hockey. In 1920 was het hockey weer te zien op de Olympische Spelen, ditmaal in Antwerpen. Ook hier speelden alleen nog mannen mee in het toernooi. De dames deden hun intrede op de Spelen van 1980 in Moskou.

Tijdens de eerste Olympische Spelen voor vrouwen is Zimbabwe Olympisch kampioen geworden en schreef hiermee geschiedenis. Voor Zimbabwe was dit de eerste en direct de laatste medaille die ze hebben gewonnen bij het hockey. Desalniettemin een prachtige prestatie voor het land dat toch even de deze titel op haar naam heeft weten te zetten!

Nederlands succes Olympisch hockey dames

De Olympische Spelen in 1984 heeft het Nederlandse Hockeyteam Vrouwen de gouden medailles gewonnen. Nederland doet het ontzettend goed op de Olympische Spelen en heeft in 2008 in Beijing weer de titel Olympisch Kampioen kunnen behalen. Ook op de Olympische Spelen van 2012 in het Verenigd Koninkrijk wisten de vrouwen iedereen te verslaan en werden ze voor de derde maal Olympisch kampioen! Op de Olympische Spelen 2020 in Tokio wisten de vrouwen dit kunstje weer te flikken. Het Nederlandse Dames Hockeyteam was iedereen te sterk af en behaalde een vierde titel Olympisch Kampioen Hockey.

Hockey in Olympisch atletiekstadion Yves-du-Manoir

De Hockeywedstrijden van de Spelen in 2024 worden gespeeld in ‘Stade Olympique Yves-du-Manoir’. Dit is een atletiekstadion, gebouwd in een voorstad van Parijs. Het stadion is ook gebruikt voor de Olympische Spelen van 1924. Sterker nog, de openingsceremonie en de sluitingsceremonie vonden plaats in dit stadion. De finale van het WK voetbal vond in 1938 plaats in dit stadion, wat in 1883 nog de functie als paardenrenbaan had. Kortom, een multifunctioneel stadion waar we in 2024 weer Olympische wedstrijden zullen plaatsvinden en hun geschiedenis schrijven.

Programma en speelschema hockey Olympische Spelen Parijs 2024

Zoals hierboven te lezen is worden de wedstrijden gespeeld in het Yves-du-Manoir Stadion. Het programma en speelschema van het hockey is nog niet geheel bekend, maar bekend is wel dat het onderdeel hockey van 27 juli tot en met 9 augustus 2024 duurt.