Rugby Olympische Spelen 2024

Rugby op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Op deze pagina vind je alle informatie over het rugby op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Met onder andere het speelschema en het programma, de locatie, onderdelen en een stukje historie in combinatie met de Olympische Zomerspelen.

Rugby Olympische Spelen 2024 Parijs
Rugby is een van de 32 sporten op de Olympische Spelen 2024 in Parijs – Afb via https://depositphotos.com/nl/photos/rugby.html?filter=all&qview=27788741

Oorsprong van het Rugby

Rugby vindt zijn oorsprong terug in de middeleeuwen. Het rugbyen heeft namelijk al rond het jaar 1846 moderne rugbycodes geschreven. Dit is ontstaan op een school in de Engelse stad: Rugby! De studenten van de Universiteit van Cambridge stelden regels op. Dit zorgde ervoor dat rugby een moderne sport is geworden. In 1871 vloeide de eerste nationale federatie voor rugby hieruit voort. Als laatste volgde er natuurlijk de Internationale Rugby federatie. Deze is nu bekend als de World Rugby Federation.

Regels bij rugby

Er zijn allerlei varianten bij rugby. De meest bekende uitvoeringen hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • beach rugby
  • flag rugby
  • rugby league
  • rugby union (voor 15 spelers)
  • sevens rugby

De ‘rugby sevens’ is de rugby variant die tijdens de Olympische Spelen Parijs in 2024 gespeeld wordt. Alle bovenstaande rugby uitvoeringen kennen dezelfde basisregels. Samenvattend zijn dat tackles, scrums en passes die hetzelfde worden behandeld.

De variant die bij het Olympisch sportevenement wordt gespeeld, ‘rugby sevens’, is een intens en snel spel. Er staan minder mensen in het veld, met als gevolg een hoog interactiegehalte. Ten tweede duren de de wedstrijden 14 minuten. Dit zorgt voor wedstrijdeden vol acties, sprints en tackles. Ten slotte is deze variant in het rugby gewoon een waanzinnig sportevenement. Het is snel en prachtig schouwspel om bij te wonen.

De puntentelling bij Sevens Rugby is hetzelfde als bij het Rugby Union. Dit houdt in dat er voor een try ook 5 punten worden gegeven. Ten tweede levert de conversie 2 punten op en is de drop-goal of penalty goed voor 3 punten.

Olympische geschiedenis rugby

Olympische Spelen en rugby hebben een nogal wisselend samenspel. De sport heeft in verschillende varianten plaatsgevonden tijdens de Spelen. Het sevens uitvoering van het rugby is niet de eerste olympische uitvoering geweest. ‘Union Rugby‘ is de variant die als eerste bij de Olympische Spelen als onderdeel werd opgenomen. Sinds een tijdje is de snelle ‘sevens’ rugby variant altijd te zien bij het Olympische evenement.

De rugby union (met 15 spelers) stond vanaf 1900 op het programma. Daarna was het in 1908, 1920, en 1924 weer een onderdeel op de Olympische Spelen. Alle Spelen was het de variant met 15 spelers die gespeeld werd. Daarna was het rugby lange tijd van het Olympische veld verdwenen. Sinds 2016 deed de sport weer zijn intrede. Ditmaal met het sevens rugby. Ook zijn er nu mannenteams en vrouwenteams die beide mogen strijden om de gouden medaille te winnen.

Olympische medaillewinnaars

Daniel Carroll is de succesvolste medaillewinnaar bij het Olympische rugby. De in Melbourne geboren atleet won met meerdere landen een gouden titel bij de Spelen. Zo heeft hij in 1908 een Olympische medaille gewonnen met het team van Australazië. Australazië is de combinatie van de twee landen Australië en Nieuw-Zeeland. In 1920 wist de atleet weer een medaille toe te voegen aan de medaillespiegel, ditmaal behaalde hij de Olympische titel met de Verenigde Staten.

Stade de France het toneel van rugby tijdens Olympische Spelen 2024 in Parijs

Ten slotte kunnen we alvast verklappen dat de rugbywedstrijden tijdens de Olympische Spelen 2024 van Parijs gespeeld worden in ‘Stade de France’. Dit stadion is gelegen in de voorstad Saint-Denis, ten noorden van de stad Parijs. Het stadion wordt regelmatig gebruikt voor sportevenementen.

Het biedt plaats voor ruim 81.000 toeschouwers. Dit is een ongekend groot aantal, niet voor niks is dit dan ook het grootste en meest imposante stadion van Frankrijk. Naast sportwedstrijden en de Olympische Spelen 2024 in Parijs worden er ook muziekconcerten gegeven. Grote namen hebben de revue gepasseerd. Om te beginnen met André Rieu, The Rolling Stones, Eminem, Celine Dion, Beyoncé, Muse en de lijst houdt niet op. Kortom, dit stadion van Frankrijk is een super mooie locatie voor de Olympische atleten in 2024.