Basketbal Olympische Spelen 2024

Basketbal Olympische Spelen Parijs

Dribbelen, dunken, passen en de basket, maar wat weten we nog meer van basketbal? Op deze pagina vind je hoe de sport is ontstaan, de regels omtrent de Olympische Spelen en welke wedstrijden we allemaal kunnen verwachten van het basketbal op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

basketbal olympische spelen 2024 Parijs
Photo by LOGAN WEAVER | @LGNWVR on Unsplash

Een sport die uitgevonden is door James Naismith, met als doel de studenten in de winter fit te houden. De leraar gaf Lichamelijke Opvoeding aan de YMCA International Training School in Springfield in de Verenigde Staten. Hij ging op zoek naar een geschikte indoor sport, hierdoor ontstond basketbal. Hij bedacht regels en ontwikkelde een spelvorm. De meeste regels zijn nog steeds van toepassing op het basketbal van nu. In de jaren twintig werden de eerste internationale wedstrijden gespeeld. De eerste wereldkampioenschappen vonden in de jaren vijftig plaats. De wedstrijden waren ook toen voor zowel mannen als vrouwen.

Regels van het basketbal tijdens de Olympische Spelen

Basketbal is een teamsport. Een team bestaat uit vijf spelers en spelen tegen een ander team. Basketbal is een sport die binnen wordt gespeeld, dus ook voor het basketbal op de Olympische Spelen is er een overdekt stadion waar de wedstrijden in 2024 plaatsvinden.

Bij basketbal wordt er met tijd gespeeld. Er zijn 4 kwartalen die elk 10 minuten duren. Het is de bedoeling dat een team zoveel mogelijk scoort. Scoren doe je door de bal in de hoepel te gooien. De hoepel is een basket die op 3.05 meter hoogte hangt. Aan de hoepel hangt een netje, het zogenoemde basketbalnet. Deze basket hangt aan een rechthoekig bord. Op dit bord is een vak gemaakt met lijnen. Door via de lijnen, of rechtstreeks de basketbal door de hoepel te gooien worden de punten gerankt.

Bij basketbal mag je niet lopen met de bal. Wanneer de sporters zich toch willen verplaatsen, zullen ze moeten dribbelen. Dat houdt in dat ze de bal in beweging houden, dit doen ze door middel van stuiten. Ook mogen de basketballers overgooien om zo dichter bij de basket te komen, om vervolgens te kunnen scoren.

Olympische sport

Basketballers zijn doorgaans lang. Lange mensen kunnen vrij makkelijk scoren, omdat de basket hoog hangt. Toch is lengte natuurlijk niet genoeg. Basketbal is niet voor niks een Olympische sport. Het vergt veel verschillende kwaliteiten. De sporters hebben uithoudingsvermogen nodig. Daarnaast is een combinatie van goede oog-handcoördinatie iets wat de basketballers moeten bezitten.

Tactisch inzicht mag bij deze sport ook niet ontbreken. Het is een zeer snelle sport waarbij er in korte tijd wordt gewisseld van verdediging naar aanval en andersom. Daarnaast moet een lichaam behendig zijn. Hierdoor kan je gemakkelijker de bal bij je houden of van de tegenstander afpakken.

Er is nog een ander onderdeel, de 3×3 basketbal tijdens de Olympische Spelen.

Geschiedenis en basketbal

Tijdens de Olympische Spelen van St. Louis was basketbal voor het eerst te zien. De sport was in dat jaar (1904) een demonstratiesport van de Spelen. Een aantal jaren later, in 1936, was het basketbal weer terug. Tijdens de games in Berlijn telde basketbal mee en sindsdien is het een officiële Olympische sport. Het heeft een aantal jaren geduurd, maar sinds die jaren is basketbal niet meer weg te denken als Olympische sport. En voor de Olympische Spelen van 2024 liggen er vanzelfsprekend ook weer gouden, zilveren en bronzen medailles klaar om te kunnen winnen.

Vrouwenbasketbal op de Olympische Spelen

Het vrouwenbasketbal is sinds 1976 een officiële Olympische sport. 40 jaar nadat het basketbal voor mannen werd opgenomen aan de Games, kwamen ook de vrouwen basketbalteams in actie. De eerste deelname van het vrouwenbasketbal op Olympische Spelen was in Montreal in het jaar 1976. Sinds dat jaar strijden vrouwelijke atleten mee. Voor de Olympische Spelen winnaars ligt ook voor hen gelukkig een gouden, zilveren en bronzen medaille te wachten om mee naar huis te nemen.

VS dominante partij bij de basketbal Spelen

De Verenigde Staten heeft het basketbal uitgevonden en zijn ook de dominerende partij in het spel. Het basketbal herenteam heeft bij elke Olympische Spelen de gouden medailles in de wacht gesleept. Op de Spelen van 1972, 1980, 1988.

Basketbal Olympische Spelen 2024 in Parijs
Photo by Ryan on Unsplash

Zij zijn dus bij uitstek de beste basketballers. Basketbal fans over de hele wereld hebben veel favoriete topspelers die uit de VS komen. Maar ook zeker andere landen en partijen mogen we niet uitvlakken. De Sovjet-Unie kent ook vele grote namen en heeft heel wat medailles in de wacht gesleept. Het basketbalteam van de VS heeft 15 gouden medailles op hun naam staan, daarop volgend komt de Sovjet-Unie met 2 gouden plakken. Een groot verschil, maar dat maakt de andere teams zeker niet minder geliefd.

Het verschil en de dominantie van het Amerikaanse basketbal blijft groot. De VS maakte dat nog eens duidelijk tijdens de Olympische Spelen van 1992 in Barcelona. Daar hebben de Amerikanen met hun ‘Dream-team’ wederom een bijzondere indruk achtergelaten. Zij wonnen de gouden medaille door maar liefst alles wedstrijden met een gemiddelde van 40 punten meer te winnen. Dit team bestond uit grote namen van NBA-spelers waar niemand tegen opgewassen is.

Locatie basketbal tijdens de Olympische Spelen in Parijs

De wedstrijden tijdens de knock-out fase worden allemaal gespeeld in de Bercy Arena in Parijs.

Speelschema en programma basketbal

Het programma van het basketbal op de Olympische Spelen in Parijs begint op 27 juli en duurt tot en met 10 augustus 2024.