Triatlon Olympische Spelen 2024

Triatlon

Triatlon is een combinatie van meerdere duursporten en is ook weer van de partij op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Het is een zogenoemde multisport. Dat houdt in dat het uit meerdere disciplines bestaat. Bij triatlon zijn dat 3 verschillende sporten. De meest voorkomende combinatie bij triatlon is:

  • hardlopen
  • wielrennen
  • zwemmen

Er zijn veel verschillende variaties in de triatlon sport. Zo heb je duatlon, waarbij er twee verschillende duursporten worden gecombineerd. Dan is er nog de meer bekende cross triatlon waarbij de deelnemers eerst moeten zwemmen, dan mountainbiken en daarna hardlopen.

Triatlon Olympische Spelen 2024 in Parijs
De Triatlon op de Olympische Spelen 2024 in Parijs – Foto via https://depositphotos.com/nl/photos/triatlon.html?filter=all&qview=83213732

Ook zijn er nog triatlons waarbij er alleen zwemsporten worden gecombineerd. Deze heet aquatlon en is ook bekend als zwemloop. Daarna is er de winterse uitvoering van het triatlon. Hierbij wordt er geschaatst, moeten de deelnemers langlaufen en sneeuwschoenlopen. Op de Olympische zomerspelen van 2024 is de triatlon te zien waarbij de atleten moeten hardlopen, wielrennen en zwemmen.

Olympische triatlon

De Olympische triatlon verschilt van de originele triatlon. De drie meest gebruikelijke duursporten komen echter wel overeen. De afstanden die de Olympische atleten moeten afleggen verschillen van de ‘gebruikelijke’ triatlons. Op de Olympische Spelen moet een deelnemer 1,5 km zwemmen, 40 km fietsen en 10 km lopen. Bij originele triatlons naast de Olympische Spelen moeten deelnemers 3,8 km zwemmen, 180,2 km wielrennen en 42 km (marathonafstand) hardlopen.

Deze standaard triatlons worden ook wel hele triatlons genoemd. Ook krijgen ze wel eens de leuke benaming ‘Ironman’. Omdat je een hele hebt, zijn er ook halve triatlons, kwarten en achtste en een zestiende triatlon. De standaard afstand werd lange tijd Olympische afstand genoemd en gebruikt om de olympische afstand mee aan te duiden. Echter mag dit niet meer omdat het een beschermde naam is van het IOC.

Regels Triatlon Olympische Spelen 2024

De triatlon voor vrouwen en voor mannen is hetzelfde ingedeeld. Afstanden zijn 1500 meter zwemmen, 40 kilomter fietsen 10 kilometer hardlopen. Het is een race waarbij elke atleet individueel wordt beoordeeld op tijd. De sporter die als eerste de finish weet te bereiken wordt Olympisch kampioen van het onderdeel triatlon. Tijden die nodig zijn bij het wisselen van duursport worden meegenomen in de eindtijd. Ofwel; de tijd loopt door.

Op de Olympische Spelen van Tokio bevatte het triatlon ook de gemengde estafette. De gemengde estafette is een nieuw evenement van de Olympische triatlon. Twee mannen en twee vrouwen vormen één team.

Olympische triatlon geschiedenis

De onderdelen van de triatlon: zwemmen, hardlopen en racefietsen zijn al eeuwenoude sporten. Toch is triatlon een nieuwkomer op de Spelen. Olympische triatlons waren voor het eerst te zien in Sydney in 2000. In de jaren dat het tot nu toe meedoet, is er geen land dat de multi duursport domineert. In totaal zijn er 30 medailles uitgereikt voor deelnemende triatlon atleten. Deze Olympische medailles zijn verdeeld over 13 landen. Van alle 13 landen is er niemand die 3 of meer medailles heeft gewonnen. Hierdoor kunnen we dus wel stellen dat de triatlons verrassende onderdelen zijn. Er zijn nog geen favorieten of medaille kanshebbers bekend voor de Olympische Spelen in 2024 in Parijs. Kortom, een afwisselende sport met afwisselende uitslagen.

Triatlon Olympische Spelen 2024 in hartje Parijs

Veel onderdelen vinden op unieke locaties plaats tijdens de Olympische Spelen in 2024. Maar de triatlons hebben wel een hele mooie bijzondere plaats toegewezen gekregen voor de komende Spelen. Tijdens deze Olympiade gaan de atleten strijden voor de gouden medaille op en rond de Pont d’Iena. De Pont d’Iena is een brug in Parijs die over de Seine gaat. De brug ligt tussen de Eiffeltoren en de Trocadéro-tuinen in.

Triatlons zorgen voor leven in de brouwerij. Doordat iedereen de deelnemers van dichtbij kan zien en meemaken wordt het publiek er helemaal bij betrokken. Deze duursporten trekken daarom veel bekijks, dat het op deze locatie zal plaatsvinden is helemaal bijzonder! Een aanwinst voor de duursport èn de Spelen van 2024.