Taekwondo Olympische Spelen 2024

Taekwondo op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Op deze pagina lees je alles over Taekwondo op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Met onder andere de (Olympische) geschiedenis, het schema en programma van Taekwondo tijdens de Olympische Spelen in Parijs en lees je meer over de locatie waar het Taekwondo toernooi plaatsvindt.

Taekwondo in het kort

Taekwondo is een krijgskunst. Het is een vechtkunst zonder wapens met de nadruk op zelfverdediging. Een in Korea geboren en getogen sport met een grotere betekenis. Het is een manier van denken, zelfdiscipline en vergroten van zelfvertrouwen. Balans tussen lichaam en geest is belangrijk. Taekwondo betekent ‘de manier van trappen en stoten’. Met andere woorden: ‘de weg van de voet en de vuist’.

De letterlijke vertaling van taekwondo is:

Tae = voet
kwon = vuist
do = de kunst van / de weg

Taekwondo bestaat al sinds 50 jaar voor Christus. Althans, in dat tijdperk waren er allerlei verschillende vechtsporten in Korea. De vechtsport Taekwondo werd fanatiek beoefend en heeft zich daarna steeds meer te gevormd. Begin 20ste eeuw kreeg het de overhand in Korea. De populaire vechtsport werd internationaal bekend en mede daarom in 1973 de bond ‘World Taekwondo’ opgericht. Wereldkampioenschappen waren een logische volgende stap die de sport in de schijnwerpers zette.

Taekwondo Olympische Spelen 2024 in Parijs
Taekwondo Olympische Spelen 2024 in Parijs – Foto via https://depositphotos.com/nl/photos/taekwondo.html?filter=all&qview=50088325

Regels taekwondo Olympische Spelen

De bedoeling bij taekwondo is de tegenstander te schoppen en slaan. Daarnaast moet de atleet vermijden dat hij of zij zelf geraakt wordt. Bij taekwondo zie je vaak dat stoten en trappen snel achter elkaar gegeven worden. Dit is een belangrijke techniek bij de vechtsport.

Het speelveld voor taekwondo wedstrijden is achthoekig. Wedstrijden bestaan uit drie rondes. Elke ronde duurt 2 minuten. De technieken van het schoppen en slaan, worden met punten beloond. Punten worden toegekend op basis van de moeilijkheidsgraad van deze techniek en uitvoering. Zo is bijvoorbeeld een trap naar het hoofd meer punten waard dan een trap of stoot tegen de romp aan.

Olympische taekwondo geschiedenis

Taekwondo is een Koreaanse sport die over de hele wereld wordt uitgeoefend. Het debuut van taekwondo op de Olympische Spelen vond plaats in het land van herkomst: de Spelen van Seoul in 1988. Taekwondo verscheen daarna nog eens als demonstratiesport tijdens de Olympische Spelen in 1992. Toch werd het de daaropvolgende Olympische Spelen geen onderdeel. In 2000 is taekwondo weer opgenomen in het programma van de Olympische Spelen in Sydney. Zowel mannen als vrouwen konden hier voor het eerst vechten om de gouden taekwondo medaille.

De grondleggers domineerden lange tijd het Olympische taekwondo. Tegenwoordig is hier een verandering in te zien. De sport is wijdverspreid. Wereldwijd is het taekwondo een geliefde vechtsport geworden. Daarbij ontwikkelen vele landen hun kwaliteiten. De lijst met toptaekwondoka’s is dan ook zeer gevarieerd. Er waren maar liefst aan acht(!) verschillende landen gouden medailles uitgereikt tijdens de Olympische Spelen in Londen.

Eerste Olympische medaille

Dankzij de wereldwijde bekendheid aan taekwondo, zijn de Olympische Spelen voor veel landen ook waardevoller geworden. Doordat de sport laagdrempelig is, is de vechtsport wereldwijd populair. Dit resulteert in eerste overwinningen op een Olympische Spelen voor meerdere landen. Vietnam behaalde haar eerste gouden medaille in 2000 met taekwondo. Afghanistan deed dit in 2008 en Gabon (Afrika) herhaalde dit kunstje in 2012. Jordanië en Niger zetten zichzelf ook op de Olympische kaart met de Spelen van 2016. Diezelfde Olympische Spelen was voor Ivoorkust en Iran bijzonder. Olympische medailles werden voor het eerst door de vrouwen gewonnen.

Onderdelen Taekwondo Olympische Spelen 2024

Er zijn medailles voor vier verschillende gewichtsklassen. Mannen en vrouwen strijden allebei in vier onderdelen. Deze verschillen in gewicht. Onderstaand schema laat zien welke gewichtsklassen er op de Olympische Spelen 2024 in Parijs zijn.

MannenGewichtsklasseVrouwen
Tot 58 kgVlieggewichtTot 49 kg
Tot 68 kgVedergewichtTot 57 kg
Tot 80 kgWeltergewichtTot 67 kg
Vanaf 80 kgZwaargewichtVanaf 67 kg

Taekwondo in het Olympisch stadion tijdens OS 2024 in Parijs

Grand Palais is de arena voor de Taekwondo wedstrijden in 2024. Dit Olympische stadion ligt in hartje Parijs en is in 1900 gebouwd. Dit stadion is voor de wereldtentoonstelling gebouwd. Dit, en de bouwtechniek zorgden voor enorme bekendheid wereldwijd.

Het Grand Palais kende geen grote restauraties maar ondergaat nu werkzaamheden. Met het oog op de Olympische Spelen van 2024 is er hard aan het stadion gewerkt.

Tot slot kunnen er zo’n 8000 toeschouwers de Olympische Spelen hier van dichtbij meemaken. Ook het schermen en de Paralympische Spelen zijn hier te zien.