Boogschieten Olympische Spelen 2024

Boogschieten

Boogschieten is een van de oudste sporten die vroeger voor de jacht werd gebruikt. Ook werden de pijl en bogen ingezet tijdens oorlogen. Het is een sport die zich ontwikkelt heeft samen met de menselijke beschaving. In 1200 voor Christus gebruikten de Assyriërs en Hettieten de pijl en boog op het slagveld. In 2024 is boogschieten een Olympische Sport op de Olympische Spelen in Parijs.

De eerst waargenomen boogschiettoernooien waren in China, tijdens de Zhou-dynastie. De sport evalueerde over de hele wereld vanaf 1931. De internationale boogschietfederatie werd opgericht. Deze federatie is nu bekend als Word Archery, wereld boogschieten. Op deze pagina lees je alles over boogschieten en de Olympische Spelen die in 2024 in Parijs plaatsvinden.

boogschieten olympische spelen 2024 parijs
Photo by Laura Crowe on Unsplash

Overzicht regels van het boogschieten tijdens de Olympische Spelen in Parijs

De boogschutters staan op 70 meter afstand van hun doel af. De doelen hebben een diameter van 122 cm. De pijlen van de boogschutters moeten zo dicht mogelijk bij het midden van een doel komen. Door het dichtst bij de doelen te schieten versla je de tegenstander.

Het Olympische boogschieten bevat vijf elementen:

  • een individuele competitie vrouwen
  • een individuele competitie voor mannen
  • een teamcompetitie voor mannen
  • een teamcompetitie voor vrouwen
  • een gemengd evenement, die voor het eerst plaatsvindt op de Olympische spelen in Tokyo 2020

Voor boogschieten is er een zekere behendigheid nodig. Ook de concentratie vereist een kwaliteit. De zenuwen moeten de boogschutters onder bedwing kunnen houden en overwinnen. Een klein foutje kan fatale gevolgen hebben op de prestatie. Vooral in de duels in de finale en de individuele evenementen heeft een momentopname directe gevolgen op de uitslag van het boogschieten.

Wedstrijdrondes Boogschieten op de Olympische Spelen

Alle schutters schieten 72 pijlen in de zogenoemde ranking ronde. Deze ronde vindt plaats op de dag van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs.  Ze hanteren een knock-out systeem. In deze knock-outfase, waarbij de nummer 1 het opneemt tegen de als laatst geplaatste boogschutter. Boogschutter nummer 2 neemt het vervolgens op tegen de op een na laatste geplaatste. De winnaar gaat door naar de volgende ronde. Dit proces gaat net zo lang door totdat er twee boogschutters overblijven. Deze schutters strijden om de gouden medaille van de Olympische Spelen Boogschieten 2024. De twee boogschutters die de halve finale hebben verloren, strijden in een wedstrijd tegen elkaar voor de bronzen medaille.

Geschiedenis boogschieten op de Spelen

De sport maakte al zeer vroeg zijn debuut door onderdeel te zijn op de Olympische spelen in 1900. Daar werden toen de spelen in Parijs gehouden. De daaropvolgende Olympische Spelen in 1904, 1908 en 1920 hadden boogschieten ook als onderdeel opgenomen. Daarna was het boogschieten meer dan 50 jaar afwezig geweest, tot de editie die in 1972 plaatsvond. Hier werd boogschieten gelukkig weer toegevoegd aan het programma.

Het boogschieten werd opnieuw geïntroduceerd tijdens de Spelen in München. Sinds deze Olympische spelen staat het boogschieten weer op het programma. Republiek Korea is dominant in het boogschieten. Het land won meer dan de helft van alles gouden medailles.

Boogschieten sport en religie

In Korea is Boogschieten het stadium van een ‘gewone sport’ al lang voorbij. De Koreanen hechten veel waarde aan deze kunst en wordt daarom ook wel vergeleken en gezien als een religie. Boogschieten leeft in het land en kent vele kampioenen. Om je te kwalificeren op de Olympische Spelen is veelal moeilijker dan de gouden medaille van de spelen te winnen. De Koreanen zijn dus niet zomaar de dominante spelers van dit onderdeel en kent een mooie geschiedenis met vele gouden medailles. Voor de Olympische spelen in 2024 zijn ze in ieder geval al hard aan het oefenen.

Locatie boogschieten OS Parijs

De locatie voor het boogschieten is “Esplanade des Invalides“, de tuin van een van de mooiste monumenten van Parijs.

Schema en programma boogschieten Olympische Spelen 2024 Parijs

Het programma voor het boogschieten vindt plaats tussen 25 juli en 4 augustus 2024.