Breakdance Olympische Spelen 2024

Breakdance wordt Olympische sport

Breaking news! Breakdance is een nieuwe sport op het programma van de Spelen. Hiermee mogen ze zich vanaf dan een officiële Olympische sport noemen. De Olympische Spelen 2024 in Parijs schrijven hiermee een stukje breakdance geschiedenis. Skateboarden, klimmen en surfen maakte hun debuut ook. Deze sporten waren tijdens de Olympische Spelen van 2020 voor het eerst te zien in Tokio.

Breakdance wordt ook breaking, b-girling/b-boying en breaking genoemd. Breakdansen is een dansstijl en vormt een onderdeel van hiphop. Je zal de dans dan ook vaak gepaard zien met rappen. Ook wordt DJ’en en graffiti genoemd als van elementen bij de hiphopcultuur.

breakdancing  olympische spelen 2024 Parijs
Breakdancing nieuwe sport op de Olympische Spelen 2024 Parijs – foto via https://depositphotos.com/nl/photos/breakdance.html?filter=all&qview=176030590

Wat is breakdance?

Breakdance is een dansstijl die je vaak in groepen ziet. Ze houden onderlinge battles waarin ze vergelijken wie het beste kan dansen. Het is een dans waarbij geïmproviseerd wordt met de acrobatische bewegingen. Breakdansers zijn over het algemeen erg lenig, deze danssport vergt veel flexibiliteit van het lichaam.

Breakdansen vraagt ook de nodige explosieve kracht en conditie. Kortom; iemand die het breakdansen een beheerst, beheerst ook zeker doorzettingsvermogen. Het is niet een dans die je snel onder de knie hebt. Je kan dus wel stellen dat het een echte Olympische sport is, maar dat mogen we pas tijdens de Olympische Spelen van Parijs in 2024 zeggen.

Olympische Spelen breakdance regels

De breakdance competitie op de Olympische Spelen zal uit twee evenementen bestaan. Er is een breakdance onderdeel voor de vrouwen en eentje voor de mannen. In 2024 zullen 16 mannen en 16 vrouwen wordt er in Parijs gebreakdancet voor de Olympische titel. Ze strijden voor de gouden medaille door in solo breakdansen hun kwaliteiten te laten zien aan een jury.

De atleten zullen hun kracht en explosies in de strijd gooien. De speciale bewegingen worden door middel van hun improvisaties tot een hele dans gebracht. De speciale bewegingen leveren (ook) punten op. Denk hierbij aan de ‘windmolen move’, de freezes en de zogenaamde 6-steps. Allemaal bekende uitvoeringen van het breakdancen.

De atleten bewegen op het ritme van muzieknummers van een DJ. Wanneer de bewegingen van de breakdansers goed aansluiten op de muziek kunnen hier ook punten voor worden gescoord. De deelnemers zullen dus alles moeten gebruiken om zoveel mogelijk punten van de Olympische jury te krijgen.

Geschiedenis breakdancen Olympische Spelen

Breakdancen was bij de Olympische Spelen voor de jeugd al geïntroduceerd. De improvisatie dans is dus niet geheel onbekend op de Spelen. Breakdance maakte haar debuut in 2018, tijdens de Spelen in Buenos Aires. Breakdansen deed het ontzettend goed als onderdeel. Het trok veel bekijks en was een spectaculair onderdeel. Een geweldige toevoeging aan de Olympische Spelen. Er staan dan ook veel fans te popelen op de Spelen van Parijs 2024. Daar gaat het allemaal gebeuren en wordt het breakdancen een Olympische sport.

Locatie Breakdance Olympische Spelen in Parijs

Breakdansen gaat 2024 plaatsvinden in ‘Place de la Concorde‘. Dat is een open arena in Parijs, bij uitstek een perfecte locatie om het breakdancen te laten plaatsvinden.

Deze iconische locatie in hartje Parijs zal omgetoverd worden tot een grote sportarena. Naast breakdancen vinden hier ook de nieuwe disciplines van de Spelen plaats:

Olympische sporten bij Place de la Concorde Parijs 2024 op een rijtje:

  • Breakdancen
  • 3×3 basketbal
  • BMX freestyle
  • Skateboarden

De locatie is een echte trekpleister voor toeristen. Ook de doorsnee Parijzenaar brengt regelmatig een bezoekje aan de locatie die in 2024 een deel van het decor voor de Olympische Spelen zal zijn. Het wordt in de volksmond ook wel het Eendrachtsplein genoemd. Het is een historische plaats in Parijs en beslaat meer dan 8 hectaren grond. Je vindt er bekende standbeelden. Ook is het plein tijdens de Franse Revolutie omgedoopt tot de ‘Place de la Révolution’ en is het standbeeld van Lodewijk XV toentertijd vernield. Daarvoor in de plaats kwam een guillotine en is het beeld an de koning vervangen door een beeld van de Vrijheid.

Zonder de Olympische Spelen is de la Concorde al een prachtige locatie met een grote geschiedenis. Des te mooier is het dat de Olympische Spelen hieraan mogen meeschrijven door in 2024 het toneel te zijn voor de beste sporters over de hele wereld.