BMX Racen Olympische Spelen 2024

BMX Races Olympische Spelen 2024 Parijs

Het racen op een BMX (Bicycle Moto Cross) is voortgekomen uit de motorcross en tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs staat BMX Racen weer op het programma.

De rage van het BMX racen ontstond in de jaren zestig in Californië. Californië leent zich goed voor het crossen, met haar mooie en wilde natuur is dit het perfecte cross terrein. Kinderen bootsten hun idolen na en zetten de BMX hiervoor in. Ze imiteerden erop los met trucjes en races door Californië’s bos.

Twintig jaar later kreeg het BMX’en echt zijn vorm en werd het sport. De eerste BMX-federatie was al snel een feit, hierdoor konden er wedstrijden georganiseerd worden. De eerste wereldkampioenschappen BMX’en werden in 1982 gehouden. Dit alles en meer over BMX’en op de Olympische Spelen lees je in dit artikel.

Regels BMX op de Olympische Spelen

BMX Racen Olympische Spelen 2024 Parijs

BMX Racen is een van de kortste en meest explosieve onderdelen op de Olympische Spelen. Het parcours is 400 meter lang waarbij de atleten op een 8 meter hoge startheuvel beginnen. Hierbij bereiken de Olympische sporters maar liefst snelheden tot de 60 km/u.

Het is een explosieve sport waarbij de deelnemers in korte tijd de snelste moeten zijn op hun BMX. Deze sprintraces worden gehouden met het maximum aantal deelnemers van 8 personen per race. De BMX baan zit vol met bochten, obstakels en hellingen waardoor de crossers mooie sprongen kunnen maken. De deelnemer die de snelste reacties heeft met het hoogste tempo, wint de race en wordt Olympisch kampioen.

De gouden medaille winnen kan bij deze sport snel gaan, maar is nog niet zo makkelijk. Het is een sport waarbij het om enkele secondes gaat. Een snelle start is van essentieel belang. Iedere BMX’er wil voor het peloton uitkomen. Ze vliegen van de startbaan af en toeschouders zitten met ingehouden adem te kijken naar het schouwspel. Een goede start is belangrijk, maar het uitfietsen van de race met de beste tijd is zeker niet makkelijk. De gouden medaille daadwerkelijk binnenhalen blijft bij het racen op de BMX tot de eindstreep erg spannend.

Olympische geschiedenis BMX

Het onderdeel BMX racen kent een relatief korte geschiedenis op de Olympische Spelen. Tijdens de Olympische Spelen in Beijing konden racers voor het eerst op de BMX strijden voor de titel Olympisch kampioen BMX’en.

Doordat de sport relatief jong is, kunnen we nog niet veel zeggen over landen die de sport domineren. Toekomstige edities van de Spelen zullen laten zien welke landen echte kansmakers zijn voor de plekken op het podium. Wel zijn er inmiddels bijzondere prestaties neergezet door BMX’ers en is er al een meervoudig kampioen!

Meervoudig Olympisch kampioen

Maris Strombergs, BMX’er uit Letland die voor het eerst geschiedenis schreef op de Olympische Spelen van 2008. Daar won hij de gouden medaille op het onderdeel BMX racen, wat toen voor het eerst aan het Olympische programma was toegevoegd.

Tijdens de Olympische Zomerspelen van 2012 wist hij meervoudig kampioen te worden. In een spannende race wist hij de Australiër Willoughby toch voor te blijven en behaalde met deze geweldige prestatie zijn tweede gouden medaille.

Ook Colombia wist een medaille in het BMX race klassement te winnen met dezelfde atleet. Carlos Ramirez won op de Olympische Spelen van 2016 brons. De Colombiaan deed afgelopen Spelen in Tokio weer mee en ook wist hij een Oympische titel op zijn naam te zetten. In een spannende race legde hij het af tegen Kye Whyte, de Brit die de Zilveren medaille won.

Nederland goud BMX race Olympische Spelen

Voor het eerst in de geschiedenis goud voor Nederland op het onderdeel BMX. Niek Kimmann wist een spectaculaire zege te boeken tijdens de Olympische Spelen in Tokio. Tijdens een van zijn trainingen raakte hij geblesseerd en had een scheurtje in zijn knie. ‘Weg Olympische droom’, zou je denken. Maar deze bikkel stond toch bij de start van de Olympische race en wist hem zelfs te winnen.

Kimmann stond tijdens de Spelen van Rio ook in de finale en behaalde daar de zevende plaats en ging zonder medaille naar huis. Dit jaar, waar iedereen dacht dat hij niet meer kon deelnemen aan de BMX race, wist hij iedereen te verbazen en mag hij zichzelf Olympisch kampioen noemen. Een prachtige prestatie op de Spelen van Tokia voor de 25-jarige Nederlander.