Turnen Olympische Spelen 2024

Turnen / Artistieke gymnastiek op de Olympische Spelen 2024

Gymnastiek is een van de eerste sporten die geassocieerd wordt bij de Olympische sporten. En dat is natuurlijk niet voor niks! Deze sport gaat namelijk al waanzinnig lang mee. Artistieke gymnastiek, ook wel het turnen genoemd, heeft de oudste sportfederatie ter wereld. De ‘International Gymnastics Federation’ stamt uit 1881, je kunt dus wel zeggen dat deze sport er al in de oudheid was. Op deze pagina lees je alles over de discipline Turnen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Oeh ah ochtendgymnastiek, oeh ah fanatiek

Dat sporten gezond voor je is, is algemeen bekend. Maar vroeger werd het artistieke gymnastiek ook al aangeraden door filosofen. Het zou namelijk goed zijn om intellectuele activiteit te combineren met lichaamsbeweging. Hierdoor is een grote verscheidenheid aan mensen en redenen in de sport ontstaan.

De sport groeide in een snel tempo. Er werden veel wedstrijden georganiseerd en sporters zetten het gymnastiek op de kaart. Met als hoogtepunt dat turnen een Olympische sport geworden. Tijdens de Olympische Spelen in1896 in Athene mochten topsporters strijden om de olympische medaille.

Turnen Olympische Spelen 2024 Parijs
Turnen Olympische Spelen 2024 Parijs – Afb. via depositphotos.com

Onderdelen turnen Olympische Spelen 2024 Parijs

Er zijn zowel individuele- als team wedstrijden bij Olympisch turnen. Wedstrijden worden gehouden op verschillende toestellen, ook zijn er wedstrijden waarbij alle toestellen gebruikt worden. Zoals bij het onderdeel ‘meerkamp’. Er zit verschil tussen het mannen en vrouwen turnen.

De Olympische turn wedstrijden voor mannen zijn met:

  • het paard met bogen
  • de vloer
  • de ringen
  • de horizontale balk
  • paralelle staven
  • het gewelf

De Olympische turn wedstrijden voor vrouwen zijn met:

  • de vloer
  • het gewelf
  • de balk
  • ongelijke staven

Score Olympische Spelen 2024 turnen

Bij het onderdeel Olympisch turnen is een jury die scores uitdeelt. Elke score staat voor een aantal punten en de atleet met de meeste punten wordt Olympisch kampioen. Over de puntentelling is veel te doen in de afgelopen periode. Perfecte prestaties werden altijd beloond met de ‘perfecte 10’ score. Dit is het hoogst haalbare wat je op een onderdeel kunt krijgen.

Maar in 2004 kwam er verandering in de puntentelling. Ze geven nu letters. Elke letter staat voor een moeilijkheidsgraad. Deze punten zijn minder snel te bereiken. Hierdoor vinden velen dat de sport een extreme moeilijkheid nastreeft. Dit, en de verwarrende puntentelling gaat ten koste van de interesse in de sport zeggen kenners. Zoals het nu staat zal ook de Olympische Spelen 2024 in Parijs de nieuwe puntentelling hanteren.

Olympische geschiedenis Turnen

Turnen / Artistiek gymnastiek is altijd van de partij op de Olympische Spelen. In 1896 kwam het op de moderne Spelen, waarna het altijd een onderdeel is gebleven. De vrouwen doen mee sinds de Spelen van 1928. Deze Olympische gebeurtenis vond plaats in onze eigen hoofdstad Amsterdam!

Gymnastiek is over de hele wereld bekend. Het is een zeer geliefd onderdeel van de Olympische Spelen. Elk apparaat verreist andere vaardigheden van de atleten. Er zijn veel verschillende elementen. Bij elk toestel wordt weer een andere behendigheid gevraagd.

Kracht, coördinatie en snelheid zijn op alle onderdelen van belang. Sommige landen hebben hun eigen technieken en aandachtspunten. De topatleten zijn verdeeld, maar toch zijn er een aantal landen overheersend in het Olympische gymnastiek onderdeel.

Dominerende landen Olympisch turnen

Zo domineerde Japan lange tijd het Olympische podium in de jaren 60 en 70. Daarna kwam de Sovjet-Unie de olympische medailles innen. Ook Oost-Duitsland stak een stokje voor het lange Olympische succes van de Japanners.

Japan heeft de leiding inmiddels weer genomen en heeft vele Olympische titels op haar naam geschreven. Ook is Rusland sterk vertegenwoordigd en behalen de Verenigde Staten en China het Olympische podium.

Als we in Nederland denken aan Olympisch turnen, dan denken we aan Epke Zonderland. Hij won een gouden medaille met zijn spectaculaire optreden op de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Ook het vrouwen turnen liet Nederland niet ongeroerd. Sanne Wevers behaalde tijden de Olympische Spelen van Rio de gouden medaille. Met haar topprestatie zette zij Nederland weer op de kaart waardoor we extra kunnen genieten van de mooie gymnastiek sport.

Programma turnen Olympische Spelen 2024 in Parijs

Het programma van het turnen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs vinden plaats tussen 27 juli en 5 augustus 2024. Bekijk hier het volledige programma van de Olympische Spelen 2024.