Zwemmen Olympische Spelen 2024

Zwemmen Olympische Spelen 2024

Zwemmen is van oorsprong een prehistorische sport en is er tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs ook weer bij. Toch werd er pas laat een competitie in het zwemmen gezien. Rond de 19e ontstonden de eerste wedstrijden. In die tijd werd er een bon opgericht. De bond ‘National Swimming Society of Great Britain’ droeg zorg voor de organisatie van zwemwedstrijden. Ze zagen erop toe dat deelnemers hetzelfde behandeld werden, gelijke kansen en goede regels voor iedere zwemmer opstellen.

Veel zwemmers zwommen toen met de schoolslag, of iets wat erop leek. Het was een van de eerste en goed beheerste slagen in het water. Later werden er allerlei zwemslagen aan de wedstrijden toegevoegd. Elke competitie had zijn eigen vorm in het zwemmen. Deze verscheidenheid aan zwemslagen zijn nu ook bij de Olympische Spelen te zien.

Olympische regels zwemmen

Zwemwedstrijden op de Olympische Spelen worden in een bad van 50 meter lang gehouden. Er zijn vier verschillende zwemonderdelen die in 2024 worden georganiseerd. De vier Olympische onderdelen bij het zwemmen zijn:

 1. schoolslag
 2. rugslag
 3. vlinderslag
 4. rugslag

Ook is er een vijfde onderdeel waarin atleten een Olympische medaille kunnen winnen. Dit onderdeel is de ‘gemengde wisselslag’. Bij deze wedstrijd wisselen de Olympische atleten alle vier slagen af. Ook de afstanden variëren bij de gemengde wisselslag. De afstanden zullen tussen de 50 meter en de 1500 meter zijn. Dus niet alleen de korte afstand, maar ook het langebaanzwemmen wordt met gemengde zwemslagen gedaan.

zwemmen olympische spelen parijs 2024
Photo by Jacob Rice on Unsplash

Olympische Zwemtijden elektronisch

De afgelopen jaren heeft de techniek bij het zwemmen enorme stappen gemaakt. Vaak is het met het blote oog niet meer te zien wie eerste is geworden bij het zwemmen. De tijden liggen zo dichtbij elkaar dat ons brein dat niet kan waarnemen. Daarom zijn er een aantal technische snufjes aan het zwemmen toegevoegd. Deze worden bij de Olympische Spelen gebruikt om de tijden van atleten nauwkeurig bij te houden.

Hier 5 weetjes over het elektronische oog bij het baanzwemmen:

 1. Het wedstrijdbad is vijftig meter en heeft aan beide kanten van de baan een aantik plaat. Deze plaat is aan de rand van het bad bevestigd op exact 50 meter vanaf de andere plaat. Ze bevatten gevoelig metaal dat de tik van de atleten direct registreert.
 2. De tik wordt naar een jury gestuurd. Deze jury registreert alle informatie die binnenkomt. De zwembaden zijn opgedeeld in banen. Elke zwembaan heeft zijn eigen plaat. Op deze manier kan er gemeten worden welke tijden de deelnemer heeft gezwommen. De aantik platen kunnen op honderdsten van seconden nauwkeurig registeren.
 3. Topzwemmers trainen zoveel mogelijk met deze elektrische tijdswaarneming systemen. Zo kunnen ze hun prestaties nauwkeurig bijhouden. Het is een geliefde manier van trainen op weg naar de Olympische Spelen. Kwalificatietijden en trainingen oefenen zijn het beste in een 50 meter bad.
 4. Op de Olympische Spelen in Beijing is er ophef over de tijdsregistratie ontstaan. Tijdens de 100 meter vlinderslag leek de Olympische zwemmer Phelps te zijn verslagen door Cavic en was iedereen in die waan. Totdat de tijden op het scorebord verschenen. Die gaf aan dat Phelps met 0.01 seconde snellers was en goud won.
 5. Er worden altijd back-ups ingezet bij grote zwemwedstrijden, zoals de Olympische Spelen. Bij twijfel wordt het tweede elektrische systeem geraadpleegd. Dat systeem wordt met de hand bediend door een tijdswaarnemer. Per zwembaan wordt er een rode knop ingedrukt bij het bereiken van de finish. Dan is er nog de chronometer. Dus mocht de stroom uitvallen, wanneer de jury het nog kan zien wordt de tijd ook dan geregistreerd. Mocht je een record in het donker zwemmen, de regel is dan dat deze niet de officiële boeken in gaat.

Geschiedenis Olympische zwemmen

De zwemsport heeft heel wat verandering doorstaan op de Spelen. Het zwemmen is een welbekend onderdeel van de moderne Spelen. In het begin werden Olympische wedstrijden in natuurlijk en open water gehouden. Op Olympische Spelen van Londen in 1908 werden  zwemwedstrijden voor het eerst in een zwembad gehouden. Mede hierdoor is de federatie FINA opgericht, een internationale zwembond.

De Spelen van 1896 in Athene hadden schoolslag en de vrije slag als Olympisch onderdeel. De zwemsport breidde zich langzaam uit met meerdere zwemslagen. Rugslag deed zijn intrede tijdens de Olympische Spelen in 1904. In 1956 werd er nog eens de vlinderslag aan de Olympische zwemsport toegevoegd.

De eerste Spelen waren alleen voor mannen georganiseerd. Vrouwen stonden in 1912 voor het eerst op het Olympische programma. Alle rubrieken en categorieën zijn inmiddels precies hetzelfde. Er zijn evenveel onderdelen en afstanden zijn ook hetzelfde. Het programma voor mannen en vrouwen was in Tokio voor het eerst gelijk. In 2024 zal ook Parijs geen onderscheid maken en ziet het programma er hetzelfde uit.

Alle zwemsport afstanden Olympische Spelen Parijs 2024

De zwemsport kent veel onderdelen op de Olympische Spelen. Alle wedstrijden die voor 2024 in Parijs op de planning staan, worden voor zowel mannen als vrouwen georganiseerd. Daarnaast vindt de wisselslag estafette plaats voor dames, heren en gemengd.

dames / heren:

 • 50 m vrije slag
 • 100m vrije slag
 • 200m vrije slag
 • 400m vrije slag
 • 800m vrije slag
 • 1500m vrije slag
 • 100m rugslag
 • 200m rugslag
 • 100m schoolslag
 • 200m schoolslag
 • 100m vlinderslag
 • 200m vlinderslag
 • 200m individuele wisselslag
 • 400m individuele wisselslag
 • 4x100m vrije slag estafette
 • 4x200m vrije slag estafette

dames / heren / gemengd

 • 4x100m wisselslag estafette

Programma, data en schema zwemmen Parijs 2024

26 juli tot en met 11 augustus 2024 in Parijs.

Locatie zwemmen Olympische Spelen 2024 in Parijs

Alle onderdelen van het zwemmen op de Olympische Spelen in Parijs vinden plaats in La Défense Arena. Deze locatie biedt plaats aan 17000 bezoekers. Ook vinden hier de waterpolo wedstrijden plaats.