Schermen Olympische Spelen 2024

Schermen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Op deze pagina lees je alles over de sport schermen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs en in zijn algemeenheid. Tevens vind je hier het programma, het schema, de onderdelen en meer informatie over schermen op de Olympische Spelen in Parijs.

Oorsprong van de schermsport

Als eerste kunnen we vertellen dat schermen zijn oorsprong in het zwaardvechten vindt. Door de vondst van afbeeldingen – daterend rond 1190 voor Christus – weten we dat zwaardvechten wordt al eeuwenlang beoefend. Daarnaast weten we dat schermen bij militaire trainingen werd ingezet. Deze trainingen werden gegeven door de beste schermmeesters uit Frankrijk, Duitsland en Italië. Mede hierdoor is het is het uitgegroeid tot een spectaculaire sport.

Schermen Olympische Spelen 2024 Parijs
Schermen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs – Foto via https://depositphotos.com/nl/photos/fencing.html?filter=all&qview=167270786

Schermen is een sport die over de hele wereld wordt beoefend. Met maar liefst 160 nationale federaties, welke allemaal lid zijn van de internationale bond, is het een wereldwijde sport te noemen. De federatie is bekend onder de naam ‘International Fencing Federation’. Europa, Azië, Amerika, Afrika en Oceanië, verspreid over de hele wereld zorgen federaties ervoor dat schermen alsmaar blijft groeien. Ze organiseren schermwedstrijden en zorgen voor het naleven van de regels in deze vechtsport.

Olympische regels Schermen

Bij het schermen staan twee deelnemers tegenover elkaar. Elke deelnemer heeft een wapen in de hand. Het is de bedoeling de tegenstander op het lichaam te slaan. Het lichaam kent doelgebieden waar vechters elkaar moeten raken.

Bij de vechtsport schermen worden er verschillende soorten wapens gebruikt. De meest bekende schermwapens zijn:

 • Sabel

Een sabel is meestal een gebogen slag- en steekwapen met één snede.

 • Floret

Het floret is een wapen dat licht in zijn gewicht is. Hij is flexibel en heeft een rechthoekig lemmet. Het handvat van het floret kan zowel een Franse greep als een pistoolgreep hebben.

 • Degen

De moderne degen lijkt het meest op het klassieke duelleerwapen voor het schermen. De degen is een zwaar wapen, met een lemmet of kling die driehoekig is in zijn doorsnede. Het schermwapen is relatief buigzaam.

Elk type wapen van het schermen brengt weer andere regels met zich mee. Ten eerste worden er bij de sabel punten gegeven wanneer het doelgebied van de tegenstander wordt geraakt. Met andere woorden, het maakt het niet uit waarmee deze geraakt wordt. De punt, rand of achterkant van het blad moet de tegenstander in ieder geval aantikken. Ten tweede is het doelgebied kleiner dan bijvoorbeeld wedstrijden met de degen. Ten slotte wordt er soms onderscheid gemaakt in de duur van een wedstrijd.

Dat gezegd hebbende, kunnen we nu de regels van het schermen met de degen vertellen. Het schermen met de degen is dus anders ten opzichte van bijvoorbeeld de sabel. De atleten hebben hierbij bijvoorbeeld het doel de tegenstander alleen te raken met de punt. Dit houdt in dat wanneer deze niet geraakt wordt, de atleet ook geen punten krijgt. Tot slot is het doelgebied bij het zwaardvechten met degen groter. Het beslaat namelijk het hele lichaam, van het masker tot aan de voeten.

Olympische geschiedenis schermen

Het schermen kent een lange geschiedenis op de Olympische Spelen. Deze vorm zwaardvechten was al opgenomen in het programma van de Spelen in 1896. Sinds dat jaar is het een altijd terugkerend onderdeel. De eerste Olympische Spelen konden alleen mannen meedoen aan de sport.

In 1924 kwam daar verandering in tijdens de Spelen in Parijs. Daar mochten voor het eerst vrouwen het Olympisch Schermen spelen. Nu kunnen mannen en vrouwen strijden voor een Olympische titel. Ook de Spelen van 2024 zal voor beide partijen weer een mooi toernooi worden. Ooit begonnen de vrouwen op de Spelen in Parijs, honderd jaar geleden. Nu, in 2024 kan iedereen weer zijn beste kunsten laten zien en strijden om de gouden medaille.

Nedo Nadi, Olympische scherm-held aller tijden

Een Olympische schermer die een belangrijke rol speelde in het schermen. Nedo Nadi heeft geschiedenis geschreven en zette het Olympisch schermen op de kaart. Deze schermer wist tijdens één editie van de Spelen een medaille te winnen met elk wapen. Hij won op 18-jarige leeftijd in de folie, werd onderscheiden voor zijn dappere daden tijdens de Eerste Wereldoorlog en won maar liefst vijf gouden medailles op de Olympische Spelen van Antwerpen.

De vijf gouden medailles die Nedo Nadi tijdens één editie wist te winnen, is een record wat niet meer verbroken is. De medailles won hij op de onderdelen:

 • Folie individueel Olympisch schermen
 • Sabel individueel met Olympisch schermen
 • Folie team Olympisch schermen
 • Degen team Olympisch schermen
 • Sabel team Olympisch schermen

Hiermee wist deze olympische atleet historie te schrijven en is zijn naam een begrip in het zwaardvechten. In de laatste alinea lees je welke Olympische onderdelen er voor 2024 op de planning staan.

Onderdelen Schermen Olympische Spelen 2024 in Parijs

 • Degen individueel
 • Folie individueel
 • Sabel individueel
 • Degen team
 • Folie team
 • Sabel team

Bij alle categorieën wordt er gestreden voor de gouden medaille. Bovendien is elk onderdeel georganiseerd voor mannen of vrouwen. Kortom, er vallen weer vele medailles te behalen. De wedstrijden zullen plaatsvinden in het Grand Palais. Bovenal zorgt deze spectaculaire locatie voor het complete plaatje van de Spelen in 2024.