Judo Olympische Spelen 2024

Judo op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Op deze pagina vind je alle informatie over judo op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Daarnaast informatie over het ontstaan van de sport judo, de historie van judo op de Olympische Spelen en zie je het programma en schema van deze sport tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Over de krijgskunst judo

Judo is een krijgskunst die is afgeleid van de vechtsport jiujitsu. Judo vindt zijn oorsprong terug in Japan. Daar is de sport opgericht door Dr. Jigoro Kano. Met als gevolg deze meneer zijn eerste judo sportschool opende in 1882. Deze judo school stond bekend onder de naam Adojo.

De Japanse betekenis van het woord judo is ‘de zachte manier’, maar deze worstelsport is alles behalve zacht. Het is een zeer fysieke inspanning en sport die intellectueel is. Daarbij vereist het een morele discipline van de sporter. Judo heeft zich sterk ontwikkeld in het einde van de 20ste eeuw.

judo Olympische Spelen 2024 Parijs
Judo is op de Olympische Spelen 2024 in Parijs een van de sporten – Afb via https://depositphotos.com/nl/photos/judo.html?filter=all&qview=8554048

Olympische regels judo

Bij judo is het de bedoeling dat je de tegenstander op de grond gooit. Je moet hem immobiliseren, dat wil zeggen dat je hem moet kunnen vasthouden zodat hij niet meer kan bewegen. Je moet hem dan 20 seconden vast kunnen houden.

Een judoka verdient punten bij een goed uitgevoerde techniek. De punten worden aangegeven met ippon en waza-ari. Als technieken niet goed worden uitgevoerd (of korter dan 10 seconden duren) telt het niet. De handelingen worden wel onthouden en bij een gelijke score verrekend. De handelingen kunnen dan wel de doorslag geven bij een gelijke stand. Bij ippon wordt een waarde van 10 punten gegeven. Ippon staat voor ‘een heel punt’. Waza-ari betekent ‘er is techniek’ en loont voor 7 punten.

Judo wordt gespeeld in verschillende gewichtsklassen. Daarnaast is er een rubriek voor vrouwen en een rubriek voor mannen. De wedstrijden duren vier minuten. Bij eventueel gelijkspel wordt de wedstrijd verlengd. Judo is een zelfverdedigingssport met vele morele waarden. Tot slot kunnen sancties worden opgelegd bij passief handelen. Ook ander gedrag dat in strijd is met de gedachte achter judo wordt bestraft.

Olympische geschiedenis judo

Judo was voor het eerst te zien op de Olympische Spelen in Tokio. Vervolgens deed deze krijgskunst in 1964 zijn intrede in het land waar judo de een nationale sport was, namelijk: Japan. De deelname aan deze Olympische Spelen was dan ook om de Japanners tegemoet te komen. De daaropvolgende editie ontbrak judo echter aan het Olympische programma. Dit zorgde ervoor dat de fans extra blij waren dat de Spelen van München in 1972 het judo weer op de Olympische kaart zette. Sinds dat jaar is judo altijd een onderdeel op de Spelen gebleven.

Categorieën judo Olympische Spelen Parijs 2024

In deze paragraaf kun je alle onderdelen voor het judo terugvinden. Er staan namelijk weer heel wat judowedstrijden op de planning van de Spelen in 2024. Bij het Olympische debuut van judo werd er gestreden in vier gewichtsklassen. Voor de Spelen van Parijs in 2024 staan er maar liefst zeven verschillende gewichtsklassen op de planning. Daarnaast is er nog de rubriek waarin gemengde teams voor een Olympische titel kunnen strijden.

Zowel mannen als de vrouwen hebben elk 7 verschillende klassen waarin ze kunnen strijden voor de Olympische titel. Daarentegen verschillen de gewichten van deze klasse wel van elkaar.

Als volgt kun je in onderstaande lijst zien welke rubrieken er tijdens de Olympische Spelen van 2024 in Parijs zijn:

 • 60kg (heren)
 • -66kg (heren)
 • -73kg (heren)
 • -81kg (heren)
 • -90kg (heren)
 • -100kg (heren)
 • +100kg (heren)
 • -48kg (dames)
 • -52kg (dames)
 • -57kg (dames)
 • -63kg (dames)
 • -70kg (dames)
 • -78kg (dames)
 • +78kg (dames)
 • Gemengde teams

Olympisch judo in Champ-de-Mars Arena

Tot slot kunnen we vertellen dat judo zal plaatsvinden in de Champ de Mars arena. Een evenementen locatie waarin tentoonstellingen worden gehouden en liveshows gegeven. De tijdelijke ‘Grand palais Éphémère’ huisvest tijdens de verbouwing van het Grand Palais allerlei evenementen. Op deze Olympische locatie is de zomer van 2024 het terrein waar judo en worstelen worden gehouden. Ook het rolstoelrugby- en parajudo zal hier worden gespeeld.