Waterpolo Olympische Spelen 2024

Waterpolo op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over waterpolo op de Olympische Spelen in 2024 in Parijs. Tevens vind je hier het schema en het programma van de waterpoloërs op de Olympische Zomerspelen van 2024.

Waterpolo gevaarlijke sport?

Je verwacht het eerder bij andere sporten, maar waterpolo stond voorheen bekend als een gevaarlijke sport. Spelers waren zeer gewelddadig en er braken regelmatig rellen uit. Dat spelers met elkaar op de vuist gingen was eerder regel dan uitzondering in de 19e eeuw.

In 1897 werden er regels opgesteld die een einde moesten maken aan het geweld. Dat heeft gelukkig geholpen en is ten goede van de sport gekomen. De sport kon zich ontwikkelen, wat in redelijk snel tempo gebeurde in Europa. Engeland kende uitvoeringen van de waterpolo die snel waren, sneller en minder gewelddadig dan de uitvoering die in Amerika werd gespeeld. Dit nam heel Europa over en gelukkig werd de Europese stijl de norm wereldwijd.

waterpolo Olympische Spelen 2024 Parijs
Waterpolo op de Olympische Spelen 2024 in Parijs – Afb. via depositphotos.com

Regels waterpolo Olympische Spelen

Een team bestaat uit zeven waterpoloërs. Er zijn twee teams die tegenover elkaar staan in het zwembad. Het bad heeft verschillende afmetingen voor vrouwen en mannen.

Vrouwen waterpolo afmeting:

  • 3 meter diep
  • 25,6 bij 20 meter

Mannen waterpolo afmeting:

  • 3 meter diep
  • 30,6 bij 20 meter

Een waterpolowedstrijd bevat vier kwartalen. Elk kwartaal duurt 8 minuten.

Op de keeper na, mogen spelers de bal alleen met één hand vasthouden. Het bezit van de bal duurt 30 seconden, wanneer een team het doel niet binnen die 30 seconden aanvalt gaat het balbezit naar het andere team.

Olympische geschiedenis waterpolo

Het waterpolo is een van de oudste teamsporten. Samen met het rugby werd het aan het begin van de moderne Olympische Spelen toegevoegd. De eerste keren werden de waterpolo wedstrijden in de vorm van een competitie gehouden. Deze competitie speelde zich tussen verschillende clubs af. Niet veel later werden er toernooien tussen alle landen georganiseerd.

Het vrouwenwaterpolo stond voor het eerst op de Olympische planning van de Spelen in 2000. In vergelijking met de andere sporten is het onderdeel voor de vrouwen dus vrij nieuw.

Waterpolo voor mannen is sinds 1908 onafgebroken onderdeel geweest van elke Olympische Spelen. Dominerende landen komen uit Europa. Hongarije is altijd een geduchte tegenstander bij waterpolo en heeft al 9 gouden medailles gewonnen.

Waterpolo vrouwen

Bij het waterpolo voor vrouwen zien we dat de Europese landen minder overheersend zijn in de zwemsport. Er zijn twee gouden medailles naar de VS gegaan. Zowel de Olympische Spelen in Londen als die in Rio wist de Verenigde staten te winnen. Daarna ging Australië er met de Olympische titel vandoor tijdens de Spelen in eigen land. Europa heeft 2 titels op haar naam staan, waarvan eentje voor Nederland is.

Ons Nederlandse dames waterpolo team wist namelijk de Olympische Spelen in Beijing te winnen. Italië won goud tijdens de spelen in Athene van 2004.