Boksen Olympische Spelen 2024

Alles wat je moet weten over het boksen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs vind je op deze pagina. Met onder andere het programma, speelschema, locatie en de onderdelen van het boksen op de Olympische Zomerspelen.

Boksen op de oude Olympische Spelen

Boksen kent een eeuwenoude geschiedenis. De bokssport is aan het einde van de 7e eeuw voor Christus al geïntroduceerd als onderdeel van de oude Olympische Spelen (bekijk hier de gehele geschiedenis van de Olympische Spelen). In die tijd hadden de boksers zachte leren riemen als bescherming voor hun handen en onderarmen. Deze riemen waren het begin van de bokshandschoenen zoals we die nu kennen.

Even leek het boksen te verdwijnen bij de val van het Romeinse Rijk, maar kwam weer in opmars in Engeland. In de 17e eeuw werden hier verslagen gedaan van het amateur boksen. Deze bokswedstrijden begonnen rond 1880.

Boksen Olympische Spelen 2024 in Parijs
Boksen Olympische Spelen 2024 in Parijs – Afb. via https://depositphotos.com/nl/photos/boxing.html?filter=all&qview=121025068

De eerste gewichtsklasse boksen vastgelegd

Dankzij de belangstelling in Engeland werd het boksen weer op de kaart gezet. De amateurwedstrijden waar verslaglegging van is gedaan, hebben geschiedenis geschreven. Voor deze bokswedstrijden bestonden meerdere categorieën. Deze categorieën zijn in de loop der tijd verandert, maar nog steeds wordt er met verschillende klassementen gespeeld. Een categorie bij het boksen wordt ook wel gewichtsklasse genoemd.

De gewichtsklassen waren als volgt verdeeld:

  • Kriel gewicht (nu beter bekend als bantamgewicht) – tot 54 kg
  • Veer gewicht – tot 57 kg
  • Lichtgewicht – tot 63,5 kg
  • Middelzwaar gewicht – tot 73 kg
  • Zwaar gewicht – meer dan 73 kg

Spelregels boksen Olympische Spelen 2024 Parijs

Boksen kent een aantal bijzondere regels voor de Olympische Spelen. Zo mogen alleen amateurboksers deelnemen aan het evenement. Dat houdt in dat de Olympische Spelen vaak het beginpunt zijn van de grote namen in het bokssen. Glansrijke carrières ontstaan dus vaak op de Games.

Bij het bokswedstrijden van de Olympische Spelen 2024 in Parijs is het verplicht bokshandschoenen te dragen. Ook was het verplicht hoofdbescherming te dragen. Bij het Olympische boksen moet de bokshelm zijn goedgekeurd en een AIBA stempel bezitten. Bij de Spelen in Rio is de bokshelm afgeschaft. Wel is het bitje nog steeds verplicht.

Een bokswedstrijd bestaat uit drie rondes. Elke ronde duurt 3 minuten. Bij de vrouwen zijn er 4 rondes die allen 2 minuten duren. Er is een jury die punten aan de boksers toekent. De Olympische boksers krijgen punten voor elke slag die ze met succes uitdelen. Deze slagen moeten op een lichaamsdeel worden uitgedeeld die meetellen.

Muhammad Ali en de Olympische Spelen

Een van de grote namen binnen het boksen is Cassius Clay. Beter bekend als Muhammad Ali. Ook zijn sportcarrière kreeg roem bij de prestaties op de Olympische Spelen. Hij is een van de grootste bokshelden die we kennen. Muhammad Ali was een Amerikaanse bokser die door het sportblad Sportblad Illustrated werd uitgeroepen tot sportman van de eeuw.

Op de Olympische Spelen van 1960 in Rome won hij de gouden medaille in het klassement halfzwaargewicht. Daarnaast werd hij drie keer wereldkampioen in het zwaargewicht. Hij was de held en favoriet in de sport, niemand was tegen hem opgebokst.

Geschiedenis Olympisch boksen

Het boksen maakte al snel onderdeel uit de oude Olympische Spelen, maar ook de nieuwe Spelen nam het boksen direct op als onderdeel. Het maakte zijn debuut op de Spelen van 1904. Deze Olympische Spelen vonden plaats in St. Louis. Tijdens dit Olympische evenement vulde de Verenigde Staten het hele bord. De VS was namelijk het enige land dat deelnam.

De Amerikanen bleven de bokssport domineren, Maar Cuba en Rusland gaven weerstand en maakte het spannend. Ook zij haalden gouden medailles binnen in de loop der jaren. Sinds de Spelen in 1902 is het boksen één keer uit het programma gehaald. Namelijk op de Spelen van 1912. Deze Olympische Spelen werden gehouden in Stockholm, waar boksen nog een illegale sport was.

Vrouwen boksen OS 2024 Parijs
Vrouwen boksen is een Olympische sport sinds 2012 – Afb via depositphotos.com

Het vrouwenboksen is voor het eerst in het Olympische Spelen opgenomen in het jaar 2012. Deze Spelen vonden plaats in Londen. Engeland scheef direct geschiedenis in het boksen door een gouden medaille binnen te slepen. De Britse bokser Nicola Adams werd toen kampioen in de klasse vlieggewichten.

Programma en locatie boksen Olympische Spelen 2024 Parijs

Alle bokswedstrijden worden gehouden van 27 juli tot en met 10 augustus 2024. De locatie van het boksen is in het Roland Garros Stadion, normaal gesproken het toneel van Grand Slam tenniswedstrijden. De voorrondes van het boksen vinden ook in de North Paris Arena plaats.