BMX Freestyle Olympische Spelen 2024

BMX Freestyle

Het BMX (Bicycle Moto Cross) is ontstaan uit de racecultuur. In de jaren 70 werd dit erg populair. Een sport die is ontstaan in Californië. De sport is geboren uit de fantasie van kinderen en tieners uit de regio. Zij waren geïnspireerd door rijders en begonnen de helden te imiteren op de fiets. In Parijs is BMX Freestyle Olympische Spelen 2024 weer onderdeel op de Olympische Spelen 2024.

BMX in de versnelling naar de Olympische Spelen 2024

BMX Freestyle Olympische Spelen 2024 Parijs
BMX Freestyle Olympische Spelen 2024 Parijs – Foto via https://depositphotos.com/nl/photos/bmx-freestyle.html?filter=all&qview=30345747

Langzaamaan begon de sport zich vorm te geven en werden er competities gehouden. Een van de bekende BMX competities zijn de X games die in 2000 werden gehouden. Ook het International Festival of Extreme Sports (FISE) is een bekend sportevenement onder de BMX’ers.

Een nieuwe sport was geboren en daarbij ook een bestuur opgericht voor de wielersport. De eerste BMX Freestyle World Cup werd georganiseerd in 2016 en zette BMX Freestyle definitief op de kaart. Dat BMX Freestyle Olympisch zou worden valt dan ook in de lijn der verwachting.

Regels BMX Freestyle

Vrij vertaald betekent Freestyle ‘zonder regels’. Echter zijn er natuurlijk wel regels aan het BMX’en gesteld op de Olympische Spelen. De atleten krijgen 60 seconden de tijd om zoveel mogelijk trucs te laten zien. Alle trucs hebben een bepaalde moeilijkheidsgraad. Deze wordt bepaald door het aantal punten. De hoogte van de sprong op de BMX, de stijl en de creativiteit waarmee de tricks worden uitgevoerd krijgen punten. Het aantal punten bepaald de uiteindelijke winnaar. De cross fietser die de meeste punten krijgt, wint de gouden medaille.

Geschiedenis Olympisch BMX Freestyle

Het Olympisch onderdeel Freestyle van het BMX’en is nog vrij jong op de Spelen. Het kreeg voor het eerst podium in 2018, tijdens de Olympische Jeugdspelen van Buenos Aires.

Het was een geweldig spektakel tijdens deze Spelen. Het zorgde voor een grote menigte fans en wist de IOC te overtuigen om deze sport volledig op te nemen in de Olympische Spelen.

In Tokio is een mooie BMX Freestyle baan gemaakt waar de atleten hun kunsten konden demonstreren. Hier streden voor het eerst de beste BMX’ers in het Freestyle mee voor Olympische medailles. Een hele mooie uitbreiding aan het wielerprogramma van de Olympische Spelen.

Mannen en vrouwen op de Olympische Spelen

Zowel mannen als vrouwen konden in Tokio strijden voor de felbegeerde titel Olympisch kampioen BMX Freestyle. Toch waren er geen Nederlanders op het onderdeel Freestyle.

Bij de BMX races streden er wel Nederlanders mee voor het Olympische goud. De volgende atleten streden in Tokio op de Spelen voor een titel in deze vrij nieuwe wielersport:

  • Judy Baauw
  • Merel Smulders
  • Laura Smulders
  • Joris Harmsen
  • Twan van Gendt
  • Niek Kimman

Geen van alle Nederlanders wist het podium te bereiken. Maar we maken zeker kans op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. In afwachting of er dan ook mee kan worden gedaan in het Freestyle BMX’en.

De locatie van deze Olympische kunst is in ieder geval al bekend. De BMX talenten mogen hun kunsten laten zien in het stadspark La Concorde, Parijs.

Programma BMX Freestyle Olympische Spelen 2024

  • 30 juli 2024 – BMX Freestyle (14.00 uur – 16.30 uur)
  • 31 juli 2024 – BMX Freestyle (14.00 uur – 16.30 uur) – finale
  • 1 augustus 2024 – BMX Race (20.30 uur – 22.30 uur)
  • 2 augustus 2024 – BMX Race (20.30 uur – 22.30 uur) – finale