Badminton Olympische Spelen 2024

Badminton Olympische Spelen

Tegenwoordig is badminton een van de populairste sporten in veel Aziatische landen en aanwezig op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Er wordt gedacht dat badminton in India is ontstaan terwijl het ontstaan is in Engeland. In India is wel het spel POONA geïntroduceerd. POONA is een spel dat erg op badminton leek. Na enige tijd kwam iemand tot de ontdekking dat badminton al in de 12e eeuw in Engeland werd beoefend. Met als gevolg dat India ineens een illusie armer was geworden. De badminton sport bleek min of meer al uit te zijn gevonden. Dit alles bij elkaar was het natuurlijk van iedereen een goed idee!

badminton Olympische Spelen 2024 Parijs

Regels badminton

Over het ontstaan is er vaak enige verwarring kon hierboven lezen. Dat geldt hetzelfde voor de regels. Daarom zetten we je hier wat meer over de regels van het badminton. Ten eerste is badminton is een sport die vrijwel altijd binnen plaatsvindt. Ook op de Olympische Spelen zal dit niet anders zijn en zijn de wedstrijden indoor. Ten tweede weten we al dat er voor badminton een enkelspel en een dubbelspel op de planning staat. Hierbij staan alle spelers tegenover elkaar en zijn door een net van elkaar gescheiden. Er wordt gespeeld met de shuttle. Een shuttle is een kroon, deels gemaakt van veren. Deze veren kroon heeft een conische vorm met een half balletje. Dit halve balletje is het raakvlak van de shuttle. Dit zorgt ervoor dat hij een beetje kan zweven. Met dit halve balletje kunnen de atleten punten scoren. Tot slot moet een speler twee games winnen om de wedstrijd te winnen. Een game bestaat uit 21 punten. De speler die als eerste 21 punten wint krijgt de game.

Badminton en de Olympische Spelen

De racketsport maakte zijn debuut tijdens de Olympische Spelen van 1972. Deze spelen vonden plaats in München. Hier was badminton een demonstratiesport en slaagde erin zichzelf op de kaart te zetten. Tot de dag van vandaag is de sport niet meer weg te denken bij de Olympic Games. Het is een echte Olympische sport! Wereldwijd is het badminton erg geliefd. Zowel op wedstrijdniveau en topsport, als een recreatief potje op een tos-avond.

Badminton onderdelen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Badminton kent meerdere spelvarianten. En we weten nu al dat de Spelen een enkelspel en een dubbelspel zal organiseren. Daarbij heeft badminton ook weer 5 verschillende rubrieken tijdens de Olympische Spelen in 2024. Hierin strijden de sporters voor de felbegeerde gouden medaille.

De volgende rubrieken komen op de Olympische Spelen van 2024 aan bod:

  • enkelspel dames
  • enkelspel heren
  • dubbelspel dames
  • dubbelspel heren
  • gemend dubbelspel

Het gemengd dubbelspel werd voor het eerst gehouden tijdens de Olympische spelen van 1996. Deze spelen vonden plaats in Atlanta. Azië domineert deze racketsport sinds die Olympiade. Vanaf 1992 tot en met 2016 wonnen Indonesië, China en Zuid-Korea maar liefst 79 Olympische medailles van de 106 te winnen bronzen, zilveren en gouden plakken. In totaal namen alle Aziatische landen bij elkaar 92 medailles mee naar huis. Hiermee blijft Azië dus de dominerende partij.

Locatie badminton Spelen 2024

Het badminton van de Olympische spelen 2024 vindt plaats in de Porte de La Chapelle Arena te Frankrijk. Dit is een toegangspunt tot de stad Parijs en gelegen aan de boulevard Périphérique. De bouw van dit Olympische stadion begon in maart 2020. In het stadion wordt er – naast het badminton – ook het para taekwondo en para badminton gespeeld. Omdat de huidige situatie omtrent corona sommige werkzaamheden heeft belemmert, is het extra mooi dat het bouwproject van deze arena op schema ligt.

Nederlands badminton op de Olympische kaart

Mia Audina Tjiptawan heeft in 2004 de eerste resultaten voor Nederland geboekt. De in Indonesië geboren badmintonspeler werd op de Olympische Spelen van Atlanta tweede. Ze behaalde deze zilveren medaille toen voor Indonesië. In 2004 mocht Nederland in haar handjes knijpen omdat ze toen onder onze vlag kon spelen. Tjiptawan kon als staatsburger voor Nederland uitkomen en behaalde in 2004 zilver! Dit succes vond plaats op de Spelen van Athene.

Speelschema en programma badminton Olympische Spelen 2024 Parijs

Het schema is nog niet bekend. Wel is bekend dat badminton van 27 juli tot en met 5 augustus 2024 gespeeld wordt. Bekijk hier het complete programma van de Olympische Spelen 2024 in Parijs.