Kanoën Olympische Spelen 2024

Kanoën op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Op deze pagina kun je informatie over het kanoën op de Olympische Spelen 2024 in Parijs vinden. We beginnen met een klein stukje geschiedenis en hoe kano uitgroeide naar een Olympische sport. Daarnaast vind je hier het schema, de onderdelen en de locatie van het kanoën op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Historie van de kano

De kano is ontstaan als vervoersmiddel en bestaat al eeuwenlang. Een kano is namelijk de oudste bootvorm die er is. Hij stamt uit de periode tussen 8200 en 7600 voor Christus. In deze tijd werd de boot ingezet voor jacht en visserij. Dankzij de boot konden mensen op afgelegen plekken komen. Met andere woorden, meer vangst dankzij de kano.

Ergens in het midden van de 19e eeuw werd van het kanoën een sport gemaakt. Kanoën is een sport waarbij er zeker veel spierkracht vereist is. Deze kracht komt voornamelijk uit de armen, omdat een kano verplaatst wordt door middel van peddels.

Olympisch kanoën in Parijs

Tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs zijn er verschillende kano- en kajakraces onderdeel van het programma. Als eerste is het kanoën onderverdeeld in een kano slalom en de kanosprint. Ten tweede heeft elk onderdeel van deze sport zijn eigen regels en technieken. Tot slot worden op de Olympische Zomerspelen banen nagemaakt, omdat het weer veranderlijk is.

Kanoën Olympische Spelen 2024 in Parijs
Kanoën is op de Olympische Spelen 2024 in Parijs wederom een Olympische Sport – afb. via https://depositphotos.com/nl/photos/canoe-olympics.html?filter=all&qview=54568271

Kanoërs zitten knielend in de boot en gebruiken een peddel met één blad aan één kant tegelijk. Bij het kajakken is dat anders. Hier zitten de atleten in namelijk de boot. Evenals de manier van peddelen niet hetzelfde is. Hier gebruiken de kajakkers namelijk een peddel met twee bladen.

Slalom races op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Op de Olympische Spelen vinden de slalomraces in een wildwaterbaan plaats. Deze Olympische banen bootsen de woeste en wilde rivieren zodat het evenement altijd door kan gaan en er geen verschillen zijn.

Het is de bedoeling dat sporters de boot zo snel mogelijk door een parcours varen. Er zijn poorten gemaakt waar de boot doorheen moet varen. Er kunnen stafpunten gegeven worden bij het aanraken of missen van deze poorten.

De naam wildwaterbaan doet zijn eer aan, want het gaat er zeer wild aan toe. Deelnemers moeten in topconditie zijn om de kano zo goed mogelijk te laten slalommen. Een snelle reactie is een vereiste omdat de omstandigheden steeds veranderen. Dit stelt de sporters goed op de proef. De Olympische deelnemers moeten zowel technisch als tactisch zijn op hetzelfde moment.

Kano-sprintraces op de Olympische Spelen 2024

De sprint races van het onderdeel kano op de Olympische Spelen van 2024, vindt net zoals alle andere jaren op het vlakke water plaats. De kano-races bevatten meerdere onderdelen. Daarbij heeft elk onderdeel zijn eigen afstand. Vervolgens hebben de onderdelen ook nog een verschillend aantal deelnemers. Samengevat zorgt dit voor een geweldige variatie.

Olympische kano geschiedenis

Het eerste stukje Olympische kano geschiedenis werd in 1972 geschreven. Met het onderdeel slalom was kanoën namelijk te toen al op de Spelen te vinden. Tijdens de Spelen in Barcelona van 1992 werd het een permanent Olympisch onderdeel.
Sinds die beginjaren domineren de Europese atleten het slalom kanoën bij de Olympische Spelen.

Inmiddels heeft Europa 90% van alle medailles in bezit. De gemiste medailles zijn op één hand te tellen. De verloren plaatsen voor de medailles waren bij het mannen kano tijdens de Spelen in Atlanta (1996) en de Olympische Spelen van 2016 in Rio.

Het Olympische onderdeel kano-sprint deed zijn officiële intrede op de Spelen van Berlijn in 1936. Ten opzichte van het slalommen heeft dit onderdeel dus even moeten wachten. Een aantal Olympiades eerder, Olympische Spelen Parijs van 1924, was de activiteit al als demonstratiesport te zien.

Onderdelen Olympische Spelen 2024 sprint

Hieronder vind je alle verschillende Olympische onderdelen die er bestaan binnen het kanoën op de Olympische Spelen. Om te beginnen is er de sprint van het kanoën.  Deze vind plaats op het vlakke water en kent ook weer meerdere onderdelen.

Ten tweede kunnen we meedelen dat er op de Spelen in Tokio geen verschil meer was tussen de onderdelen voor mannen en vrouwen. Het logische gevolg hiervan is dus dat de vrouwen evenveel wedstrijdvormen op de planning hebben staan.

De volgende kano wedstrijden worden er op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs gehouden:

 • Kano single 1000m heren
 • Kano single 1000m dames
 • Kano dubbel 500m heren
 • Kano dubbel 500m dames
 • Kano single 200m heren
 • Kano single 200m dames

Tot slot het Kajakken. De volgende onderdelen staan voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs op de planning:

 • Kajak single 1000m heren
 • Kajak single 1000m dames
 • Kajak single 500m heren
 • Kajak single 500m dames
 • Kajak dubbel 500m heren
 • Kajak dubbel 500m dames
 • Kajak met 4 500m heren
 • Kajak met 4 500m dames

Onderdelen Olympische Spelen 2024 kano slalom

Als laatste nog wat informatie over het kano slalom onderdeel op de Spelen. Dit is een spektakel die je zeker niet mag missen. Het Olympische slalom kanoën is een van de snelste rubrieken in de watersport. De wildwaterwedstrijdsport heeft drie verschillende onderdelen waarin de atleten medailles mee kunnen winnen. In het hele kano-evenement van de Olympische Spelen zijn er onderdelen voor mannen en vrouwen, dit is voor het eerst zo geregeld op de Spelen in Tokio.

Tot slot hebben we deze rubrieken nog even voor je op een rijtje gezet. De volgende kano slalom onderdelen zijn op Olympische Spelen 2024 in Parijs te zien:

 • Kajak dames
 • Kajak heren
 • Kano single dames
 • Kano single heren
 • Extreme kanoslalom heren
 • Extreme kanoslalom dames

Programma kano Olympische Spelen 2024

De Olympische kanowedstrijden zullen plaatsvinden van 6 tot 10 augustus 2024 in Parijs. De slalom-evenementen staan gepland van 27 juli tot en met 5 augustus 2024.