Voetbal Olympische Spelen 2024

Voetbal op de Olympische Spelen 2024

Tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs is zijn er voetbal wedstrijden voor zowel mannen als vrouwen. Dameswedstrijden worden op dezelfde manier georganiseerd als bij FIFA toernooien.

Voetbalwedstrijden worden op gras gehouden waar twee teams tegen elkaar spelen. Een team bestaat uit 11 spelers. De wedstrijden duren in totaal 90 minuten en worden na 45 onderbroken met een pauze. Ook wisselen de spelers dan van speelhelft. Deze regels zijn voor het damesvoetbal en herenvoetbal gelijk.

Het herenvoetbal op de Olympische Spelen heeft wel een regel die alleen voor de Olympische voetballers geldt. Spelers van de voetbalteams mogen niet ouder zijn dan 23 jaar. Ze moeten de zogenaamde U-23-selectie bevatten (under 23). Er is een dispensatie voor 3 spelers per team op deze regel.

voetbal olympische spelen 2024 Parijs
Photo by Maxim Hopman on Unsplash

Olympische geschiedenis van voetbal

Het Olympische voetbal deed zijn intrede in 1900. Toen was voetbal als eerste te zien als Olympische sport. Sinds dat jaar is het voetballen altijd onderdeel geweest van de Spelen.

Het vrouwenvoetbal maakte zijn debuut voor het Olympische voetballen op de Spelen in 1996. Deze Olympiade vond plaats in Atlanta.

Gemiddeld genomen zijn Europese voetbalteams overheersend op de Olympische Spelen voor mannen. Bij het Olympische vrouwenvoetbal zijn de Verenigde Staten dominant. De succesvolste medaillewinnaars bij de vrouwen is de rij dan ook gevuld door Amerikaanse voetbalvrouwen.
Bij de mannen wist de Hongaar Dezso Novak 3 Olympische medailles te winnen. Waarvan 2 gouden medailles voor het voetbal en 1 keer brons.

Grote voetbalhelden op de Olympische Spelen

Grote namen die hebben gespeeld op de Olympische Spelen zijn: Ferenc Puskás op de Spelen in 1952. Lev Yachine die in 1956 meedeed aan het Olympische voetbal. Samuel Eto’o was in 2000 op de Spelen een grote favoriet en voetbalheld. Natuurlijk mogen we ook Lionel Messi niet vergeten die in 2008 op de Olympische Spelen stuntte. Meest recentelijke grote naam die we dan nog in het Olympische voetbal hebben is Neymar. Neymar deed in 2016 mee aan de Spelen en heeft hier ook een prachtige indruk achtergelaten.

Olympische voetbalstadions Spelen 2024

Er zijn 7 stadions waar de Olympische voetbalwedstrijden zullen plaatsvinden tijdens de Olympische Spelen in Parijs in 2024.

 • Olympisch stadion Parc des Princes 

  Dit voetbalstadion kan maar liefst 51.000 voetbalfans huisvesten sinds de laatste verbouwing. Omdat Frankrijk in 2016 het EK heeft georganiseerd is het stadion klaar voor de Olympische voetballers. Voorheen werd dit stadion voor meerdere doeleinden gebruikt. Tegenwoordig wordt het voornamelijk ingezet voor het voetbal.

 • Olympisch stadion het Nantes

  Ook wel bekend als Stade de la Beaujoire. Dit voetbalstadion ligt in Nantes en biedt plaats voor 38.285 voetbalfans.

 • Olympisch stadion Lyon

  Met de officiële naam Park Olympique Lyonnais (Parc OL), is een van de 3 grootste stadions van Frankrijk. Dit stadion beschikt over 59.186 plaatsen. Een prachtige toevoeging voor het Olympische voetbal in 2024 die niet mag ontbreken.

 • Olympisch stadion Saint-Etienne

  Stade Geoffroy-Guichard. Een stadion gelegen in de stad Saint-etienne. Dit stadion wordt vooral door de plaatselijke voetbalclub bespeeld. Het stadion komt uit 1931 en kan inmiddels plaats bieden voor 35.616 voetbalfans.
  Er zijn internationale voetbaltoernooien in het stadion georganiseerd, waaronder het Europees Kampioenschap Voetbal in 1984. Ook vonden de Wereldkampioenschappen voetbal in dit stadion plaats. Een mooie geschiedenis waarbij 2024 de Olympische Spelen toegevoegd kan worden!

 • Olympisch stadion Velodrome

  Een voetbalstadion in Marseille is het op een na grootste stadion van Frankrijk. Dit stadion wordt omgetoverd tot Olympisch stadion en kan voor de Spelen van 2024 maar liefst 67.000 plaatsen bieden voor de voetbalfans. Het stadion is ook bekend omdat Olympique Marseille er zijn thuiswedstrijden speelt. Ook dit stadion mag niet ontbreken bij de Olympische Spelen.

 • Olympisch stadion Nice

  Ook wel bekend als het Allianz Riviera voetbalstadion. In de reeks Olympische voetbalstadions 2024 is dit een van de nieuwste stadions. De opening vond namelijk plaats in september 2013. Dit stadion is gebouwd met bedoeling het als EK voetbalstadion in 2016 in te zetten.

 • Olympisch stadion Stade Nouveau Ofwel, het Bordeaux Stadion. Een multifunctioneel stadion gelegen in de stad Bordeaux, Frankrijk. Er vinden  rugby- en voetbalwedstrijden plaats. Ook worden er concerten gegeven en evenementen gehouden. Een leuk weetje is dat het stadion een ontwerp is van het architectenbureau Herzog & de Meuron. Dit bedrijf is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het Olympische Stadion het Vogelnest in Beijing.

Speelschema en programma voetbal op de OS 2024 in Parijs

Het voetbaltoernooi begint op 24 juli 2024. De rest van het speelschema is nog niet helemaal bekend.

Aantal deelnemers voetbal

Bij de mannen doen er 16 landen mee en bij de vrouwen 12 landen.