Gewichtheffen Olympische Spelen 2024

Gewichtheffen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Gewichtheffen is een eeuwenoude sport. Het dankt zijn bekendheid bij het grote publiek vooral aan de Olympische Spelen. Buiten de Spelen was het niet een sport waar veel over werd gepraat. Laat staan dat het de kranten haalde. Gelukkig bracht de Olympische vreugde verandering in de kennis over deze al duizenden jaren beoefende sport. Op deze pagina lees je alles over gewichtheffen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Het bewijs dat de sport al waanzinnig lang bestaat gaat terug tot in de oudheid. De oude Grieken en het oude Egypte hebben geschiedenis over het gewichtheffen dat altijd goed is bewaard gebleven. Daar deden de mensen aan het tillen van zware stenen tijdens de krachtwedstrijden.

Regels Olympisch gewichtheffen

Olympisch heffen is ontzettend veel veranderd. Er zijn twee vaste onderdelen sinds de Olympische Spelen van Montreal in 1976. De twee tiltechnieken bij het gewichtheffen zijn de ‘snatch’ en de ‘clean and jerk’.

Beide manieren van het gewichtheffen worden uitgevoerd door de lifters. Hieruit volgt een algemene score. De sporter met de hoogste score wordt olympisch kampioen en wint de gouden medaille.

gewichtheffen Olympische spelen 2024 Parijs
Gewichtheffen Olympische spelen 2024 Parijs – Afb. via https://depositphotos.com/nl/photos/gewichtheffen.html?filter=all&qview=338041712

Gewichtsklassen Olympisch gewichtheffen 2024 in Parijs

Verdeling onder de deelnemers vindt plaats op basis van lichaamsgewicht. Er zijn verschillende gewichtsklassen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Hieronder vind je de gewichtsklassen voor het Olympisch gewichtheffen tijdens de Spelen in Parijs:

Gewichtsklassen vrouwen:

  • 49 kg
  • 59 kg
  • 71 kg
  • 81 kg
  • +81 kg

Gewichtsklassen mannen:

  • 61 kg
  • 73 kg
  • 89 kg
  • 102 kg
  • +102 kg

Olympische snatch regels

De snatch, wat in Nederland ook wel het onderdeel ‘trekken’ wordt genoemd, vergt een zeer technische uitvoering. De barbell (halter of bar) moet in een continue beweging van de grond tot boven het hoofd worden getrokken. Het is de bedoeling dat de halter in een rechte lijn naar boven gaat en vervolgens met gestrekte armen wordt opgevangen. Dan gaat hij vanuit de ‘overhead squat’ naar een zogenoemde ‘good lift’.

Olympische ‘clean and jerk’ regels

Clean and jerk is in Nederland ook wel bekend als het onderdeel ‘stoten’. De snatch is voornamelijk een technisch onderdeel, bij de clean and jerk gaat het vooral om kracht. Er wordt wel 10 tot 30 procent meer getild in vergelijking met het onderdeel trekken (snatch).

De barbell (stang, halter of bar) moet in twee verschillende bewegingen boven het hoofd worden gestoten. Bij de snatch moet de stang juist in één vloeiende beweging boven het hoofd worden getrokken. De clean wordt ook wel het voorslaan genoemd. Bij het voorslaan wordt de stang in een rechte lijn tot de navelhoogte getrokken. Deze beweging moet in een rechte lijn gebeuren. Daarna moet de lifter onder de stang zien te komen. Dit doet hij door de stang in een frontquat positie op te vangen. Als volgt wordt de barbell boven het hoofd gestoten (gejerked).

Geschiedenis Olympisch gewichtheffen

Tijdens de eerste moderne Olympische Spelen (1896) was het gewichtheffen al een onderdeel. Nadat ze tijdens deze Spelen hun debuut maakten, werd het toch een aantal Olympische edities daarna uit het programma gehaald. In 1920 werd gewichtheffen weer opgenomen en waren er Olympische wedstrijden in Antwerpen te zien.

Gewichtheffen voor dames heeft lang op zijn intrede moeten wachten. Tijdens de Spelen in 2000 werd er een competitie voor vrouwen opgericht. Hierin konden vrouwen voor het eerst strijden voor een titel Olympisch kampioen gewichtheffen. Dit keerpunt voor de vrouwen vond plaats in Sydney. Tijdens deze allereerste Olympische Spelen voor vrouwen heeft Indonesië maar liefst 3 medailles gewonnen.

‘Olympische lifts’ en crossfit

Eerder zeiden we al dat gewichtheffen dankbaar gebruik heeft gemaakt van de Olympische titel. Dit zorgde voor levendigheid in en om de sport. Sinds een aantal jaar is crossfit een zeer populaire sport geworden. Crossfit werkt veelal zonder attributen. Oefeningen worden zo uitgevoerd dat er gebruik gemaakt wordt van het eigen lichaamsgewicht. Daarnaast kent crossfit ook een reeks van oefeningen met attributen. Hiervan zijn de ‘Olympische lifts’ ook zeer populair.