Mountainbike Olympische Spelen 2024

Mountainbike op de Olympische Spelen in Parijs

Mountainbike is een sport die onder de wielersport valt. Daar waar alle wielrenners juist een schoon en snel wegdek hebben, is het bij mountainbike juist een ruig terrein. Deze terreinen zijn vaak ontworpen voor de mountainbike sport. Zo wordt er ook weer een mooi mountainbike terrein ontwikkeld voor de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Mountainbiken is zowel recreatief als in wedstrijdvorm te vinden. Belangrijke wedstrijden zijn de wereldkampioenschappen mountainbiken. Daarnaast wordt er iedere keer weer gestreden om de felbegeerde wereldbeker. In deze blog vind je alle belangrijke informatie over het Olympisch mountainbiken.

Geschiedenis Mountainbike

Deze wielersport is in. Californië ontstaan, waar het nog altijd veel beoefend wordt. Het mountainbiken kreeg vorm in de late jaren 60 van de 20ste eeuw. De mountainbike heeft luchtbanden en werd de fiets voorzien van versnellingen. Het stuur heeft zijn vormen te danken aan de motorcross.

Lange tijd leek de fiets nog op een ‘gewone’ wegfiets. Maar ook de mountainbike was onderheven aan veranderingen. De materialen werden veranderd door lichtere soorten. Zijn vorm werd nog meer aangepast om de klappen van het ruige terrein op de vangen. Niet alleen de mountainbike kreeg veel aandacht, maar liefde voor de sport ook. Een wielersport die nog altijd populairder wordt.

Olympische Spelen mountainbiken

Mountainbike Olympische Spelen 2024 Parijs
Foto via https://depositphotos.com/nl/photos/mountainbiking.html?filter=all&qview=25171249 – Mountainbike is ook tijdens de Olympische Spelen 2024 Parijs weer een onderdeel

Toen er een vriendengroep het fietsen spannender wilde maken, hadden ze geen idee dat deze vorm van fietsen een Olympische sport zou worden. Zij zochten wilde terreinen op en maakten hun eigen parcours. Op zoek naar adrenaline en avontuur, het gevoel te kunnen vliegen. Dit gebeurde allemaal in Marin Country, Californië. Ze bleven experimenteren en vonden een geschikt stuk terrein om te mountainbiken. Niet veel later werd mountainbike een Olympische sport.

Doordat het een officieel onderdeel van de Spelen is geworden, heeft het mountainbike een groeispurt doorgemaakt. Hierdoor kent Nederland vele terreinen om te oefenen. In elke stad is er wel een mountainbike club. Mountainbikers die successen boeken op de Olympische Spelen zijn geen onbekende namen maar ware helden in Nederland.

Bart Brentjens is een bekende mountainbiker. De eerste Olympische Spelen waar Mountainbike een officieel onderdeel was, won Brentjens goud! Tijdens de Spelen in 2000 deed Brentjens weer mee maar wist hij het podium niet te halen. De Olympische Spelen die daarop volgde wist Bart wel weer succes te boeken en behaalde de bronzen medaille.

Nederlanders Olympisch Mountainbike

De geschiedenis voor het mountainbiken op de Olympische Spelen schreef de Nederlander Bart Brentjens. Hij won en begon zijn Olympische carrière bij de allereerste Olympische Mountainbike wedstrijd. Inmiddels heeft hij zijn carriere als fietser beëindigd en kent Nederland meerdere grote namen in de fietswereld.

Mathieu van der Poel is een van de grote favorieten op de Spelen. Helaas slaagde hij er niet in om de gouden medaille te winnen. De Nederlander kwam ten val en gaf later op. Erg jammer en verdrietig voor van der Poel. Het zag ernaar uit dat Mathieu alle kansen had, dus de val is zowel geestelijk als lichamelijk erg pijnlijk.

Dames Mountainbike Olympische Spelen

Anne Terpstra wist bij het vrouwen mountainbike vijfde te worden. Hiermee behaalde ze geen medaille, maar boekte zeker goede resultaten ten opzichte van de Olympische Spelen in Rio 2016. Terpstra heeft Nederland in ieder geval laten meeleven. Helaas kon ze geen plekje op het podium veroveren deze Spelen. De gouden, zilveren en bronzen medaille gingen allemaal naar Zwitserland bij de dames Mountainbike. Met wat tegenslagen wist Anne Tauber de Zwitserse Mountainbikers ook geen weerstand te bieden. Tauber kwam als nummer 11 over de streep. Desalniettemin was het onderdeel Mountainbike voor vrouwen op de Spelen weer spectaculair. De dames blijven niet achter, winnen steeds meer terrein en zijn een groot voorbeeld voor vrouwelijke mountainbikers in Nederland.

Programma Mountainbike Olympische Spelen 2024 in Parijs

De wedstrijden van het mountainbiken zijn verspreid over twee dagen. Hieronder het programma van het Mountainbike in Parijs:

  • 28 juli 2024 – Mountainbike (14.00 uur – 16.30 uur)
  • 29 juli 2024 – Mountainbike (14.00 uur – 16.30 uur)

Bekijk hier het volledige programma van de Olympische Spelen 2024 in Parijs.