Trampoline Olympische Spelen 2024

Trampolinespringen

Trampolinespringen, de beste uitvinding ooit! En Trampoline is tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs weer een van de sporten. Op deze pagina vind je het schema, programma, deelnemers en meer informatie over trampolinespringen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Uitvinding van het trampolinespringen

Als inleiding even een stukje over de uitvinding van deze sport. Trampolinespringen is namelijk op een prachtige manier tot stand gekomen. Deze uitvinding is afgekeken van de acrobaten uit het circus. Zij haalden capriolen uit en hadden als back-up een vangnet onder hun hoogteoptredens. George Nissen, uitvinder van het trampolinespringen, zag de acrobaten stuiteren op het vangnet. Echter zag Nissen er niet een vangnet in, maar juist de sport op zich.

Prototype voor trampolinespringen

Nissen ging aan de slag en bouwde een prototype trampoline. De trampoline werd ingezet om atleten acrobatische sporten te laten oefenen. Ook astronauten voerden trainingen met de trampoline uit. De ontwikkeling van het trampolinespringen ging als een sneltreinvaart en werd steeds populairder. Het won terrein binnen de sportwereld en werd een sport op zich, net zoals de uitvinder het voor zich zag tijdens het bouwen van zijn prototype.

trampoline olympische spelen 2024 Parijs
Foto van de trampolines op de Olympische Spelen – Foto via https://depositphotos.com/nl/photos/trampoline-olympics.html?filter=all&qview=263666004

Trampolinespringen als sport

Van hulpmiddel naar hoofdtaak, het trampolinespringen werd al snel als sport omarmd. Gymnastiek is een verzamelnaam voor allerlei soorten sporten. Ook de term turnen wordt vaak gebruikt. Toch betekent het niet hetzelfde. Maar wat is het verschil tussen gymnastiek en turnen dan? Turnen is gymnastiek, maar gymnastiek is niet altijd turnen. Turnen is een individuele sport en wordt uitgevoerd op – of met behulp van – toestellen. Waarbij gymnastiek een bepaalde categorie in sport aanduidt. turnen valt onder deze categorie.

In 1968 zijn er meerdere sporten aan het gymnastiek toegevoegd. Zo ook het trampolinespringen. In ditzelfde jaar werd het individuele ritmische gymnastiek opgenomen in de gymnastieklijst. Een bewogen jaar waar ook het acrogymnastiek, piramide bouwen, Jazz, Aerobics en Streetdance steeds populairder werden.

Trampolinespringen Olympische Spelen

Trampolines stonden als speeltoestel in vele achtertuinen. Het werd gezien als een goed tijdverdrijf voor de kinderen. Ook hield het de kinderen lichamelijk en geestelijk fit. Trampolinespringen zorgt ervoor dat je lichaam beweegt, maar je coördinatie wordt ook getraind. Het beeld dat we hadden van een trampoline begon langzaam te veranderen. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) zorgde ervoor dat trampolinespringen werd opgenomen in het aanbod van de gymnastiekverenigingen. Er werden wedstrijden gehouden en trampolinespringen haalde regelmatig het nieuws.

Toch duurde het even voordat het IOC (Internationale Olympische Commissie) er ook iets in zag. Gelukkig werd de sport ook daar niet onderschat en kon het trampolinespringen zijn intrede doen. Dit gebeurde tijdens de Olympische Spelen van Sydney. Deze Spelen vonden plaats in 2000, nog niet zo lang geleden.

Geschiedenis trampolinespringen Olympische Spelen

Op de eerste Olympische Spelen voor het trampolinespringen waren er al meerdere rubrieken. Zo werden er individuele trampolinewedstrijden voor zowel mannen als vrouwen gehouden.

China domineert het Olympisch trampolinespringen al sinds de intrede. Dit land heeft ongekend veel Olympische titels op haar naam staan. Van de 36 medailles die het onderdeel trampolinespringen voor de Olympische Spelen heeft gereserveerd, wist China daar maar liefst 14 medailles van te winnen. Dit maakt China veruit de beste en meest succesvolle trampolinespringers op de Olympische Spelen.

Trampoline tijdens Olympische Spelen 2024 in het Olympisch stadion Parijs

Tot slot vertellen we wat meer over de Olympische locatie in Parijs. Het trampolinespringen vindt plaats in de ‘Bercy Arena’. De Bercy arena is een stadion dat zorgt voor huisvesting van veel sportevenementen. De Olympische Spelen 2024 in Parijs is een mooie toevoeging aan de reeks klassiekers die het stadion al mogelijk heeft gemaakt. Het internationale tennistoernooi ‘Rolex Masters Paris’ ATP is hier gehouden. Ten slotte heeft het kampioenschap dameshandbal hier ook nog eens gebruik van gemaakt.

Madonna, Paul McCartney en vele andere grote namen gaven een spectaculair concert. Bovendien is het stadion erg mooi om te zien. Kortom, dit multifunctionele gebouw is een geweldige toevoeging voor de Spelen van 2024. In dit (tijdelijke) Olympisch stadion vinden meerdere onderdelen van het gymnastiek plaats.

Programma Trampoline Olympische Spelen 2024

Er doen 32 atleten mee aan het trampolinespringen op de Olympische Spelen in Parijs, zestien mannen en zestien vrouwen. De trampoline onderdelen vinden allemaal plaats op 2 augustus 2024 in de ‘Bercy Arena’. Bekijk hier het volledige programma van de Olympische Spelen in Parijs.