Handbal Olympische Spelen 2024

Handbal op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Handbal is een sport die zijn oorsprong vindt in Scandinavië en Duitsland. Daar werd het spelletje halverwege de 19e eeuw voor het eerst gespeeld. Het is een balsport die vele varianten kent. Althans, balspelen waren vroeger erg populair. Handbal werd door Frankrijk ook omarmd en fanatiek gespeeld. Handspelen waren toen overal anders, maar de overeenkomst was de sportieve uitvoering. Beweging is goed voor iedereen en in teamverband zorgt de sport ook voor verbinding. Met die verbindende factor van het handballen kwamen natuurlijk ook de Olympische Spelen in zicht en zijn de handballers en handbalsters ook tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs weer te bewonderen als Olympische Sport. Op deze pagina lees je alles over handbal op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

De handbalfederatie

De manier waarop handbal nu wordt gespeeld is overal gelijk. Dit komt doordat de sport ontzettend populair werd en er daardoor een federatie kon ontstaan. De internationale federatie voor handbal startte in 1946. De handbalfederatie organiseert toernooien en competities. Daarnaast heeft het een controlerende functie en zorgt de federatie ervoor dat het handbal zijn originaliteit behoudt.

Handbal Olympische Spelen 2024 Parijs
Handbal Olympische Spelen 2024 Parijs – Foto via https://depositphotos.com/nl/photos/handbal.html?filter=all&qview=316194114

Olympische regels handbal

Handbal is een teamsport waarbij twee teams tegen elkaar spelen. Een team bestaat uit 7 spelers. Een bal mag uiterlijk 3 seconden worden vastgehouden en lopen met de bal mag maximaal 3 stappen. Er zijn 2 goals aan iedere kant van het veld. Een team scoort door de bal in het doel te gooien. Het team met de meeste doelpunten wint de handbalwedstrijd. Net zoals bij voetbal bestaat een wedstrijd uit twee helften. Een helft duurt 30 minuten, na dat half uur wisselen de teams van kant.

Bij de Olympische Spelen doen er 12 teams mee aan het handbal.

Bij handbal mag je elkaar aanraken omdat het een contactsport is. Aanvallers en verdedigers hebben lichamelijk contact. Dit maakt de handbalsport een zeer fysieke sport. Passief spelen wordt ontmoedigd en aanvallende acties worden aangemoedigd. Het is een felle en snelle sport waarbij je als team goed op elkaar ingespeeld moet zijn.

Olympische handbal geschiedenis

Handballen was voor het eerst te zien op de Olympische Spelen in Berlijn. In 1936 was het veldhandbal wereldwijd bekend geworden. Mensen zagen dat dit wel eens een populaire sport kon worden. Niet veel later kwam de sport dan ook als demonstratiesport terug op de. Olympische Spelen. In 1952 – bij de Spelen van Helsinki – werd het handballen gepromoot, en met succes!

In München was het handballen voor het eerst als binnensport te zien. Twintig jaar na de Olympische demonstratie van het handballen, werd het indoor handballen de populairste handbal variant. Deze Olympische Spelen waren in 1972, het jaar dat weer geschiedenis schreef in de handbalsport.

Olympische vrouwen handbal

Het jaar dat handbal ook als binnensport was te zien op de Olympische Spelen maakte de intrede van de sport niet compleet. Er deden namelijk geen vrouwen mee aan de Spelen. Damesteams waren in dat jaar nog uitgesloten voor de Olympische Spelen. Dameshandbal maakte haar Olympische debuut in Montreal in 1976, een Olympiade later.

Er zijn 12 landen, dus 12 vrouwenteams, die op de Olympische Spelen 2024 in Parijs gaan strijden om de gouden medaille. Bij zowel de mannen als bij de vrouwen, mogen de handbalteams niet meer dan 14 selectieleden hebben.

Handbal tijdens de Olympische Spelen 2024 in stadion Lille

De handbalwedstrijden vinden in 2024 plaats in het Stadion van Lille. Dit stadion wordt dan omgetoverd tot een Olympisch stadion. Het stadion heeft ruimte voor meer dan 50 duizend Olympische fans. Een bijzonder stadion dat voor meerdere doeleinden wordt ingezet. In 2016 zijn er EK voetbalwedstrijden gespeeld en vinden er onder andere rugbywedstrijden plaats.

Bijzonder aan dit stadion is dat het een helft van het veld omhoog gebracht kan worden en op de andere geplaatst. Hierdoor is het mogelijk ook concerten en sporten zoals zwemmen en basketbal in dit stadion te organiseren. Een geweldige uitvinding en een mooie toevoeging voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs.

Poules en indeling Olympisch handballen mannen

Poule A: Spanje, Kroatië, Duitsland, Slovenië, Zweden, Japan
Poule B: Denemarken, Noorwegen, Hongarije, Frankrijk, Egypte, Argentinië

Poules en indeling Olympisch handballen vrouwen

Poule A: Noorwegen, Duitsland, Slovenië, Zweden, Denemarken, Korea
Poule B: Hongarije, Nederland, Spanje, Frankrijk, Brazilië, Angola

Programma handbal dames Olympische Spelen 2024

Het programma en speelschema van het handbal voor de dames ziet er als volgt uit:

  • De poulefase begint op 25 juli en duurt tot en met 3 augustus 2024.
  • De kwartfinales zijn op 6 augustus 2024
  • De halve finales op 8 augustus 2024
  • En de finale voor de dames handbal is op 10 augustus 2024.

De exacte tijden worden nog bekend gemaakt. Zodra de tijden en indelingen verder bekend zijn, vind je deze hier.