Golf Olympische Spelen 2024

Golf op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Op deze pagina lees je alles over de wereldwijde populaire sport golf op de Olympische Spelen 2024 in Parijs. Met deelnemers, het schema, programma en de locatie van golf tijdens de Olympische Zomerspelen 2024 in Parijs.

Het ontstaan van de golfsport

Er zijn meerdere landen die claimen dat de golfsport bij hen is ontstaan. Waarschijnlijk komt dit omdat golf een sport is met veel overeenkomsten van andere sporten. De Schotten blijven beweren dat golf daar is begonnen, toch bestaat er een andere vorm van golf al langer dan daar. Pangea, een voorvader van het hocky, komt uit het Romeinse Rijk en draaide ook om het slaan van een bal met een stok.

Ook China beweert zijn stempel op het golfen te hebben gedrukt. Daar kenden ze nog eerder een van de voorlopers van het hockey en golf. De sport heette Chuiwan, waar Chui staat voor slaan en wan voor bal.

Golf in Europa

Via China kwam het golf naar Europa toe. De Mongolen deden de kennis daar op en brachten het hier over. Loenen aan de Vecht heeft geschiedenis geschreven voor het golfen in Nederland. Hier werd in 1297 een spel gespeeld met leren ballen en een stok. Golf zoals we dat nu kennen, is ontstaan in Schotland. Halverwege de 15e eeuw zijn daar de eerste golf evenementen gerapporteerd.

Schotse golf

We weten nu dat de moderne golfsport is ontstaan in Schotland. Maar dat de Schotten alles te maken hebben met het ontstaan van golf is niet terug te zien op de Olympische Spelen. In de lange reeks Spelen die het golfen kent, kan zich niemand uit het land  Olympisch kampioen noemen. De zilveren medaille is het hoogst gehaalde Schotse trots bij het onderdeel golf.

Succesvolste medaillewinnaar bij het golfen is de Amerikaan Henry Egan. Hij won de gouden en zilveren medaille op de Olympische Spelen.

Golf en Schotland hebben een bijzondere geschiedenis. De sport werd daar immens populair en op grote schaal beoefend. Dit was voor de Koning James II (1437 – 1460) in 1457 de sport verbood. Er werd zoveel golf gespeeld dat het ten koste ging van het boogschieten, en boogschieten is belangrijk voor de oorlogvoering. In 1471 en 1491 werd het verbod nog eens bevestigd door de opvolger van Koning James II.

Golf op de Olympische Spelen 2024 in Parijs
Golf op de Olympische Spelen 2024 in Parijs – Afb via https://depositphotos.com/nl/photos/golf-pro.html?filter=all&qview=41652559

Golf Olympische Spelen 2024 in Parijs

Dat golf een onderdeel is van de Olympische Spelen lijkt vanzelfsprekend. Toch stond het jarenlang niet op het programma van de Olympische Spelen. In 1900 werd het voor het eerst opgenomen als onderdeel op de Spelen. De daaropvolgende editie van de Spelen werd golf weer opgenomen als Olympische sport. Toen heeft het tot de Olympische Spelen van 2016 niet deelgenomen.

In Rio pakte Justin Rose de gouden medaille te winnen voor de mannen. De Engelse professionele golfer zette hierbij Stenson op een tweede plek. Bij het dames golf kreeg de Zuid-Koreaanse Park In-bee de felbegeerde titel Olympisch kampioen golfen. Ook in Tokio was golf weer een officieel Olympisch onderdeel. Zoals gepland zullen de Olympische Spelen 2024 het golfen ook weer toevoegen aan de mooie reeks Olympische sporten.

Locatie Olympisch golfen 2024

De golfwedstrijden in 2024 zullen plaatsvinden op de Le Golf National baan. Deze baan is van de Franse federatie. Ieder jaar zijn zij gastheer van de Frans Open. Le Golf National ligt bij Versailles. Hier zullen nog veel meer evenementen voor de Spelen plaatsvinden. Zo wordt ook de Olympische paardensport in 2024 in de kasteeltuin van het Kasteel van Versailles afgewerkt. Dit ligt op zo’n 1,5 km van het centrum van Parijs.

Golfbaan ‘Le Golf National’ heeft al een mooie geschiedenis, waar straks de Olympische Spelen aan toegevoegd kunnen worden. In 2018 was deze golfbaan gastheer voor de Ryder Cup. De Ryder Cup is het belangrijkste toernooi bij het golfen. Hier spelen beroepstopgolfers in een team voor de felbegeerde Cup. Voor vrouwen is er de Solheim Cup.