Baanwielrennen Olympische Spelen 2024

Wielerbaan / baanwielrennen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Op deze pagina lees je alles over de discipline Baanwielrennen op de Olympische Spelen 2024. Tevens vind je hier het programma, schema en de Nederlandse baanwielrenners op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Historie van het Baanwielrennen

De eerste fietsen stammen uit het jaar 1850. In Frankrijk is de fiets verder ontwikkeld en brachten de Fransen mooie verbeteringen aan het vervoersmiddel. In die tijd zagen de fietsen er nog heel anders uit en diende het uitsluitend om mensen te vervoeren. Er bleef geknutseld worden en de fiets werd steeds efficiënter. Hierdoor lieten de sportieve uitvoeringen niet lang op zich wachten. In 1870 organiseerde Engeland voor het eerst fietswedstrijden op houten indoorbanen. De eerste zesdaagse race was al snel een feit. In Londen strijden wielrenners om de titel.

Met de populariteit van het wielrennen op indoorbanen kwamen ook de eerste verenigingen. Zo werd er de International Cycling Vereniging opgericht die toezag op de organisatie en uitslagen van de wielerwedstrijden. De organisatie maakte de eerste wereldkampioenschappen mogelijk. Deze wereldse wedstrijden vonden plaats in Chicago in 1893.

Wielerbaanfiets

Er zit verschil tussen de racefiets en een fiets voor op de wielerbaan. Een wielerbaan fiets heeft een andere geometrie. De verhoudingen van het frame zijn anders ten opzichte van de ‘gewone’ racefiets. De wielerbaanfiets heeft ook geen versnellingen en geen remmen. Het is een zogenoemde doortrapfiets. Dit houdt in dat de trappers doordraaien, hierdoor kan de racefietser zijn benen niet laten rusten en komt hij in een cadans terecht. Atleten op de wielerbaan gaan ontzettend snel. De fiets is in zijn oudheid al ontwikkeld maar weinig veranderd qua vorm. Wel worden er steeds andere materialen voor de racefiets gebruikt. Hierdoor worden de tijden en persoonlijke records steeds beter en beter.

baanwielrennen Olympische Spelen 2024 Parijs
Het baanwielrennen is ook weer aanwezig tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs – Foto van Wielerbaan door https://depositphotos.com/nl/photos/baanwielrennen.html?filter=all&qview=171052384

Regels Baanwielrennen op de Olympische Spelen

Het baanwielrennen wordt veelal indoor gehouden. Voor de Olympische Spelen is er ook een overdekte arena om de wedstrijden te houden. Een wielerbaan is speciaal voor het baanwielrennen en kan niet voor andere fietssporten worden gebruikt. De baan 250 meter lang en een wielerbaan ligt in een komvorm. De wielerbaan wordt ook wel wielerpiste of ovale piste genoemd.

Op het circuit worden er meerdere soorten wedstrijden gehouden. Elke wedstrijd heeft zijn eigen regels en voor elke wedstrijdvorm is een andere techniek nodig. Er worden zowel groepsraces als single wielerbaanwedstrijden gehouden tijden de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Baanwielrennen wedstrijden Olympische Spelen 2024

Voor het Baanwielrennen op de Olympische Spelen 2024 in Parijs zijn er weer mooie evenementen in zicht. Het onderdeel Olympische Wielerbaan kent verschillende wedstrijdvormen. Op de planning van de Spelen in 2024 liggen voor de volgende onderdelen weer medailles klaar:

 • Sprint voor dames
 • Sprint voor heren
 • Teamsprint voor dames
 • Teamsprint voor heren
 • Keirin voor dames
 • Keirin voor heren
 • Ploegenachtervolging voor dames
 • Ploegenachtervolging voor heren
 • Omnium voor dames
 • Omnium voor heren
 • Koppelkoers (Madison) voor dames
 • Koppelkoers (Madison) voor heren

Geschiedenis Olympische wielerbaan

Baanwielrennen staat al lang op de lijst van de Olympische Spelen. Het eerste baanwielrennen vond plaats bij de allereerste moderne Spelen. Het onderdeel wielerbaan is daarna voor korte tijd niet op de Olympische Spelen georganiseerd, maar kwam toch al snel als onderdeel op de Olympische lijst.

De vrouwen moesten iets langer wachten voordat ze Olympische medailles konden winnen. Zij konden in 1988 voor het eerst deelnemen aan het onderdeel wielerbaan. Zij maakten hun debuut tijdens de Olympische Spelen in Seoul. Nu zijn de vrouwen gelukkig niet meer weg te denken uit het evenement.

Europa goed op de Olympische wielerbaan

Europa is overheersend op het onderdeel baanwielrennen . De Europeanen slepen voornamelijk de Olympische medailles in de wacht. In de meer dan 120 jarige geschiedenis van de Olympische Spelen komen weinig andere landen aan bod. Zo langzamerhand komt er wel wat verandering in. Zo won Australië maar liefst 10 medailles tijdens de Spelen voor Tokio.

Nederlandse baanwielrennen Olympische Spelen

Tijdens de Olympische Spelen in Tokio was Nederland favoriet. Ze hebben hun rol waargemaakt en behaalden goud op de wielerbaan. Met de bijnaam ‘The. Bullet Train’ schreven de Nederlanders geschiedenis. Dit was namelijk het eerste goud dat Nederland op dit onderdeel binnen wist te slepen. Een prachtige overwinning onder leiding van bondscoach Hugo Haak.

Shanne Braspennincx wist te stunten bij het wielerbaan onderdeel Keirin. Braspennincx mag zich de nieuwe kampioen noemen en won de gouden medaille. Zij viert thuis een extra feestje met haar vriend Jeffrey Hoogland, die goud won met de teamsprint.

Nederlands onderonsje op de Spelen

Een onderonsje bij de Nederlanders in het sprint klassement. Er moest een beslissende derde race aan te pas komen bij de finale van het sprinttoernooi van de Olympische Spelen van Tokio. Maar Harrie Lavreysen wist de andere Nederlander Jeffrey Hoogland achter zich te laten. Hiermee haalde Lavreysen het goud binnen en ging Hoogland met de zilveren medaille naar huis.

Lavreysen viel later weer in de prijzen. Hij moest het tijdens de Keirin opnemen tegen Jason Kenny, die er met het goud vandoor ging. Lavreysen fietste ook een mooie tijd en won brons. Kenny heeft zijn titel verdedigd omdat hij op de Olympische Spelen van 2016 in Rio ook de Keirin titel te pakken had.

Jennifer Valente wist het goud van de Olympische Spelen 2021 in Tokio te pakken op het onderdeel omnium. Kirsten Wild zette alles op alles en wist in deze wedstrijd zich te positioneren voor brons en heeft hierbij ook weer een mooie zegen geboekt op de Spelen.

Programma baanwielrennen Olympische Spelen 2024 Parijs

 • 05 augustus – Baanwielrennen (17.00 – 19.40 uur)
 • 06 augustus – Baanwielrennen (17.30 – 19.55 uur)
 • 07 augustus – Baanwielrennen (12.45 – 15.30 uur & 17.30 – 19.50 uur)
 • 08 augustus – Baanwielrennen (17.00 – 19.55 uur)
 • 09 augustus – Baanwielrennen (14.00 – 15.45 uur & 18.00 – 19.55 uur)
 • 10 augustus – Baanwielrennen (17.00 – 19.50 uur)
 • 11 augustus – Baanwielrennen (11.00 – 14.15 uur)

Bekijk hier het volledige programma van de Olympische Spelen 2024 in Parijs.