Roeien Olympische Spelen 2024

Roeien op de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Roeien is ontstaan als vervoersmiddel op het water. In het oude Egypte, Rome en Griekenland werd het roeien gebruikt voor vervoeren van mens en materiaal. Eind 17e eeuw begon roeien een sport te worden. Engeland was het eerste land dat meer zag in roeien als slechts een vervoersmiddel. Ze zagen er een sport in en de eerste roeiwedstrijd werd dan ook georganiseerd. Dit is een hele beroemde bootrace geworden. Deze roeirace begon in 1828. Het was een universiteitenbootrace van de Oxford-Cambrigde, het startsein van een nieuwe sport: roeien! Op deze pagina lees je alles over roeien op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

Regels roeien Olympische Spelen 2024

De bedoeling van het Olympische roeien is dat de boot voortbeweegt met behulp van roeispanen. De roeispanen zitten aan de roeiboot vast. Roeien onderscheidt zich van andere onderdelen omdat de roeiers met hun rug richting het doel zitten. De atleten komen dus achterwaarts de finish over.

Roeien Olympische Spelen 2024 in Parijs
Roeien Olympische Spelen 2024 in Parijs – Afb. via https://depositphotos.com/nl/photos/rowing-olympics.html?filter=all&qview=9183208

Er zijn twee verschillende soorten onderdelen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs te zien. De eerste is een individueel programma voor het roeien, en er is een programma waarbij er in teams wordt geroeid.

De roeiwedstrijden worden onderverdeeld in twee verschillende rubrieken; sculling en sweep. Bij het scullen houden de roeiers één roeispaan in elke hand vast. Bij het onderdeel sweep heeft de atleet één roeispaan met beide handen vast.

De achtkoppige bemanning (het roeionderdeel met 8 atleten) hebben een stuurman die de boot bestuurt en de roeiers aanstuurt. In de andere. boten stuurt een roeier door middel van een klein roer die bediend wordt met een voetpedaal.

Geschiedenis van het roeien op de Olympische Spelen

Sinds de eerste moderne Olympische Spelen, waarbij Athene het gastland was in 1896, komt het roeien elke Olympiade weer terug. Omdat er storm was kon het roeien dat jaar niet doorgaan. Ook het zeilen stond dat jaar op de planning, maar kon vanwege de harde wind niet doorgaan. Desalniettemin waren deze eerste moderne Olympische Spelen een succes.

Voordat de Sovjet-Unie en Duitsland deelnamen aan het Olympische roeien was de Verenigde Staten dominant in de sport. De VS heeft de meeste olympische medailles in het onderdeel gewonnen. Toch staat de titel ‘beste roeier aller tijden’ op naam van de Britse atleet Steve Redgrave.

Nederlands goud roeien op de Olympische Spelen

De Nederlanders visten niet vaak naast de boot met het roeien op de Olympische Spelen. Vrijwel elke Spelen wist er een team wel een gouden, zilveren of bronzen medaille te winnen. Dat succes begon al in 1900. Toen Parijs ook gastland was voor de Olympische Spelen, net zoals de mooie stad dat in 2024 weer is. Nederland haalde in 1900 Goud, zilver èn brons bij het roeien.

Jan Wienese is de enige Nederlander ooit die het onderdeel Skiff heeft gewonnen en hiermee de gouden medaille in zijn eentje wist binnen te slepen. Skiff is het individuele roeien. Een skiff is een eenpersoon roeiboot die heel smal is. Hij heeft een speciale vormgeving waarbij hij minimale weerstand in het water heeft. Om een skiff te besturen is er techniek nodig en tegelijk vereist het een goede balans. Iemand die in een skiff roeit wordt ook wel een skiffeur genoemd. De beste Olympische Skiffeur is dus onze Nederlandse held Jan Wienerse. Hij won in Mexico-stad, tijdens de Olympische Spelen in 1968 het roeionderdeel skiff.