Zeilen Olympische Spelen 2024

Zeilen Olympische Spelen Parijs

Tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs is zeilen weer van de partij. Oorspronkelijk is zeilen bedacht als vervoersmiddel. Een geniale uitvinding die gebruik maakt van natuurlijke elementen. De belangrijkste hiervoor is wind. De stap van boot naar zeilboot was niet groot, maar een grote sprong in de ontwikkeling van het varen. De wereld zou er misschien wel heel anders uitzien, wanneer het zeilen zich anders had ontwikkeld. Denk maar eens aan alle ontdekkingsreizigers en handelaren. Zij maakten volop gebruik van een simpel vlot met zeil. Op deze manier konden ze bijna overal komen.

Nadat het zeilen zich verder had ontwikkeld, ontstonden er zeilraces. Leden van de New York Yacht Club namen deel aan een zeilwedstrijd in Engeland. Deze leden hadden veel bekijks en inmiddels al een naam opgebouwd. Hun deelname zorgde ervoor dat zeilwedstrijden meer onder de aandacht kwamen. Ze bouwden een 101 schoener, zeilden ermee naar Engeland en wonnen daarmee de Hundres Guineas Cup. De trofee is toen omgedoopt als eerbetoon aan deze eerste internationale zeilwedstrijd. De cup kreeg de naam America’s Cup.

Olympische regels wedstrijdzeilen

Bij het zeilen mag er alleen gebruik worden gemaakt van de kracht van wind. De wind is de enige manier waarop de zeilboot zich kan verplaatsen. Dit vergt een grote kwaliteit van de atleten, (weer)omstandigheden zijn veranderlijk waardoor het neerkomt op de ervaring van de zeiler.

zeilen olympische spelen parijs 2024
Photo by Ludomił Sawicki on Unsplash

De regels van de internationale zeilfederatie World Sailing worden bij de Olympische Spelen toegepast. De competities bestaan uit vlootraces. Vlootraces zijn bootraces waarbij twee boten die gelijk zijn aan elkaar, hetzelfde parcours moeten varen.

De zeilboten veranderen constant. De boten die de wedstrijden mogen varen worden steeds lichter en kleiner. Hier worden de regels en eisen ook op aangepast. De eisen aan zowel de atleten als de technische aspecten en capaciteiten worden ieder Olympisch evenement weer hoger.

Geschiedenis zeilen Olympische Spelen

De moderne Olympische Spelen hebben het zeilen iedere editie in hun programma opgenomen. Wel is het eens voorgekomen dat de Olympische zeilwedstrijden niet door konden gaan vanwege slecht weer. De organisatie van de Spelen moest in 1896 beslissen dat het zeilen in Athene die editie in niet door kon gaan.

Het zeilen was dus al in Parijs in 1900 op de moderne Spelen. Sindsdien zijn er meerdere categorieën ontstaan bij het Olympische onderdeel. De competitie blijft in zijn vorm steeds een beetje veranderen. Elk Olympisch evenement is het zeilonderdeel weer een beetje mooier geworden. De grootte en het gewicht bepaald altijd de klasse (het onderdeel) waarin de atleten moeten deelnemen.

Olympische onderdelen 2024 Parijs

Ook op de Olympische Spelen in Parijs zullen zowel vrouwen als mannen strijden om de gouden medaille. Er zijn verschillende klassementen voor mannen en vrouwen in de categorie zeilen. Ook heeft het. zeilen een gemengde klasse waarin de atleten kunnen deelnemen. Daarnaast zijn er zeilwedstrijden voor de individuele atleet waarbij iemand alleen aan het roer staat, of wedstrijden waarbij ze een team vormen.

Voor nu is bekend gemaakt dat de volgende onderdelen te zien zijn op het Olympische evenement in 2024;

Bij de mannen:

 • Een persoons Dinghy
 • Laser, Skiff
 • 49er, Windsurfer
 • iQFoil

Bij de vrouwen:

 • Een persoons Dinghy
 • Laser Radial, Skiff
 • 49er FX, Windsurfer
 • iQFoil

Gemengd:

 • Gemengde Multihull
 • Nacra 17 Foiling, Gemengde bijboot voor twee personen
 • 470, Mixed Kiteboarding, Mixed Event (TBD)

Olympische locatie jachthaven Marseille

De haven van Marseille is het Olympische water waar de zeilwedstrijden voor de Spelen van 2024 gehouden worden. De haven, zo’n 4 uren met het boemeltje vanaf Parijs, is de belangrijkste haven van gastland Frankrijk. Als we kijken naar de omvang schepen is de haven van Marseille de grootste haven van alle landen rondom de Middellandse Zee. Marseille is een echte havenstad en zijn even oud. Niet alleen achtentachtigmiljoenen goederen passeren jaarlijks de haven, ook passagiersboten, ferry’s en grote cruiseschepen zijn dagelijks in de haven te vinden. Vanuit deze haven vertrekken er ferry’s naar Algerije, Corsica, Sardinië en Tunesië. Een drukke en imposante haven die voor 2024 als Olympische sportlocatie mag dienen.