Informatie over Parijs

Naar Parijs toe: meer over Parijs

Nu bekend is geworden dat Parijs de Olympische Spelen in 2024 gaat organiseren, is het uiteraard aantrekkelijk om in 2024 (of daarvoor) een bezoek te brengen aan deze mooi Franse stad. Op deze pagina maken we een selectie van de mooiste toegankelijke plekken in Parijs. We zullen dit in de loop der tijd steeds aanvullen met informatie over de stad en de organisatie door Parijs van de Olympische Spelen.

Parijs kent een rijke cultuur en vele bezienswaardigheden, hier slechts een greep uit de vele mogelijkheden.

De Eiffeltoren

Als je aan Parijs denkt dan denk je automatisch aan de Eiffeltoren. Dit is het meeste bekend bouwwerk van Parijs. De Eiffeltoren is 317 meter hoog, tot en met de vlaggenstok. De Eiffeltoren staat aan de linker oever van de Seine. In de avond vanaf 21 uur gaan de lampen, even knipperen. Hierdoor ontstaat er een prachtig effect. Dit wordt ieder uur herhaald tot en met middernacht.
Eiffeltoren Parijs 2024

Père-Lachaise-begraafplaats

Père Lachaise parijs

Deze begraafplaats is zeker de moeite waard om te bezoeken. In dit gigantische labyrint vindt u onder andere het graf van Oscar Wilde. Bezoekers laten een afdruk, gemaakt met knalrode lippenstift achter. Prachtige bomen die vol bloemen hangen maken het een bijzonder tafereel. Als je langs het graf van Chopin loopt hoor je de dodenmars. De dodenmars is een bekende klassieke begrafenismars die gebruikt wordt bij rouwplechtigheden.

Sacre Coeur

De sacre Coeur staat in de wijk Montmartre. Op een heuvel staat deze prachtige basiliek. Via 234 traptreden bereik je de ingang. Kenmerkend voor deze wijk zijn de kunstenaars die vaak karakteristieke tekening maken terwijl je wacht. Deze wijk wordt ook wel de kunstenaarsbuurt genoemd.

Het paleis van Versailles

Laat je verwonderen in de prachtige spiegelzaal in het paleis van Versailles. Deze diende als balzaal en is bekend vanwege de vele spiegels en muurschilderingen. Het jachtpaviljoen is voor Lodewijk de veertiende verbouwd tot kasteel. De Fransen zelf spreken dan ook over het kasteel van Versailles. Versailles is opgenomen op de UNESCO werelderfgoedlijst.
De gigantische tuinen die het paleis rijk is, zullen fungeren als ambiance waar de hippische evenementen van de Olympische zomerspelen plaatsvinden.

De Seine

De beroemde rivier de Seine, die in veel films als opstartpunt voor een romantische rondvaart fungeert, zal in 2024 het toneel zijn van de triatlon. Deze mooie locatie is ook onderdeel van de Olympische Spelen van 2024. Hier zal onder meer het hardloopparcours gelegen zijn.

Rivier de Seine in Parijs

Metrolijnen net in Parijs

In Parijs kan je het beste met de metro reizen. Parkeer je auto goedkoop, buiten de stad en vervolg je weg met de metro. In Parijs is het parkeertarief ontzettend duur en parkeren op zich kan erg stressvol zijn.

metro bord in ParijsVia het gigantische metronet kan je makkelijk naar alle delen van de stad reizen. Er staan informatie borden die iedere metrolijn in een specifiek kleur aangeven. Indien je moet overstappen dan kruisen de gekleurde lijnen elkaar. Zo is het voor iedere toerist te makkelijk om in een vreemde stad, in een land met een vreemde taal, met de metro te reizen. Voor alle metrotickets wordt een oplaadbare pas gebruikt.

Er zijn verschillende tickets te koop. Een enkele reis koop je met een T+ ticket. Dit ticket is geldig zolang je binnen het netwerk van metrolijnen blijft. Mocht je meerdere enkele reizen nodig hebben dan kan je een “carnet” kopen. Dan koop je direct 10 tickets tegelijkertijd.

Het voordeel van een T+ ticket is dat je een vaste prijs betaalt. Een “Dagpas”, met een van te voren gekozen aantal zones is een “mobilis” Je kunt dan de hele dag onbeperkt reizen binnen het gekochte zone gebied.

Met een “Parijs bezoekers reis pas” kan je voor meerdere dagen onbeperkt reizen. Het voordeel van deze pas is dat je ook korting krijgt op verschillende bezienswaardigheden. Ben je jonger dan 26 jaar, dan kan je de “jongeren weekend pas” kopen. Dit is aantrekkelijk omdat je korting krijgt op aanschafprijs.