Tennis Olympische Spelen 2024

Tennis Olympische Spelen 2024 Parijs

Tennis staat in het rijtje van de meest populaire sporten ter wereld en is tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs uiteraard ook weer een Olympische Sport. De sport is oorspronkelijk een voortborduursel van het eeuwenoude “Jeu de Paume”. Dat ontstaan is in Frankrijk ergens in de 11de eeuw. Daarbij was het de bedoeling dat men een bal met de palm van de hand tegen muren en schuine daken ging slaan. Het werd vooral op binnenplaatsen van kloosters gespeeld.

Het tennis zoals we nu kennen is in Engeland bedacht in de 19e eeuw. De populariteit van de sport ontwikkelde zich razendsnel. Het oversteeg het befaamde croquet. Hierop besloot de ‘All England Croquet CLub’ een wijziging in te brengen. Zij veranderde alle gazons en speelvelden welke ze konden aanpassen voor tennis.

tennis Olympische Spelen 2024 Parijs
Photo by Moises Alex on Unsplash

Olympisch succes

Vanaf dat moment ging het helemaal snel met de ontwikkeling van de sport. Er werden allerlei nationale federaties en bonden opgericht. Het duurde dan ook niet lang tot de Internationale Lawn Tennis Federation in 1913 was opgezet. Ook was tennis in die tijd al een Olympische sport geworden. Het tennissen was namelijk al een onderdeel bij de eerste moderne Olympische Spelen die in 1896 werden gespeeld. Sommige sporten zijn van zichzelf al erg populair. Toch is deelname aan de Olympische Spelen een extra boost voor de sport. Zo ook bij tennis. Het krijgt hierdoor meer aandacht en is beter te volgen op mediakanalen zoals TV.

Olympische regels bij tennis

Er zijn meerdere onderdelen bij het Olympische tennis. Heren -en damesenkelspel, het dubbelspel voor mannen en vrouwen en dan zijn er nog de gemengd dubbels. Olympische Single wedstrijden worden gespeeld waarbij ze maximaal 3 sets spelen. Echter was daar een uitzondering voor de herenfinale van het Olympische Spelen. De heren enkelfinale werd gespeeld in de vorm van ‘best of five’, daarbij moet de winnaar als eerste 3 sets winnen. Op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio is dit verandert en wordt de finale van de mannen ook in 3 sets beslist.

De tenniswedstrijden in het dubbelspel worden bij gelijkspel beslist met een supertiebreak. Net zoals ze hanteerden op de Olympische Spelen van 2012 en 2016. Een supertiebreak wordt ook wel een match-tiebreak genoemd. Het is de gewone tiebreak die tot 10 is getrokken. Er moeten dus minimaal 10 punten worden gespeeld voordat de tiebreak gewonnen kan worden.

Olympische tennis geschiedenis

Tennissen heeft een knipperlicht relatie met de Olympische Spelen. Het tennis werd tijdens de eerste moderne Spelen al opgenomen in het Olympische programma. Toch werd het na de Spelen van 1924 weer uit het programma geschrapt. Tennissen was toen een professionele sport geworden. Dit leverde soms wat problemen op.

De racketsport keerde weer terug op de Olympische Spelen van 1968. Maar ook weer daarna een lange tijd niet te zien als onderdeel van de Spelen. Gelukkig werd er op de achtergrond druk gewerkt aan een nieuwe start voor het Olympische tennis. In Seoul was het zover, vanaf die Spelen hebben wereldspelers ongelooflijke indrukken achter mogen laten tijdens de Olympische Spelen.

Olympische tennis kampioenen

tennis olympische spelen 2024 parijs gras
Photo by Zoë Reeve on Unsplash

Doordat tennis een professionele sport is geworden, liep het soms stroef met de organisatie voor deelname aan de Olympische Spelen. Inmiddels hebben vele grote namen al hun stempel gezet op de Olympische sport. Het blijft bijzonder dat deze iconen deelnemen. Waar de Spelen vaak iets toevoegen aan de sport en spelers, voegen nu de helden ook weer een extraatje toe aan de Olympische vreugde.

Zo won bijvoorbeeld Rafael Nadal het heren enkelspel in 2008. Ook werd hij Olympisch kampioen door de herendubbel te winnen op de Spelen in 2016. Namen als Roger Federer en Stan Wawrinka kunnen natuurlijk ook niet ontbreken bij de Olympische Spelen. Zij werden Olympisch kampioen in het dubbelspel. De zusjes Williams, Serena en Venus, schrijven ook Olympische geschiedenis. Zij hebben maar liefst acht Olympische titels op hun naam.

Olympisch tennis 2024 in Roland Garros stadion Parijs

De Olympische Spelen van 2024 vinden plaats in Parijs. Als je aan tennis en Frankrijk denkt, denk je al snel aan Roland Garros. Roland Garros is een van de 4 Grand Slams die het tennissen kent. Het zijn de belangrijkste toernooien van tennis. Roland Garros, ook wel de ‘French Open’ genoemd, heeft gravel als ondergrond. Dit tennisveld wordt gedomineerd door Rafael Nadal. Hij heeft 13 titels op zijn naam. Hiermee heeft hij de meeste Roland Garros bekers ooit gewonnen.

De Olympische Spelen zullen in 2024 dus plaatsvinden in Parijs, de stad en het stadion die gast is van een van de vier grandslamtoernooien. Een prachtige locatie voor de Olympische Spelen waar vele grote tennishelden zich ongetwijfeld thuis zullen voelen.

Programma en schema tennis Olympische Spelen 2024

De wedstrijden van het tennis worden gespeeld tussen 27 juli en 3 augustus 2024. De locatie is het Roland Garros stadion in Parijs.