Skateboarden Olympische Spelen 2024

Skateboarden tijdens de Olympische Spelen 2024 in Parijs

Skateboarden is een sport die uit de Verenigde Staten komt is tijdens Olympische Spelen 2024 in Parijs een nieuwe Olympische sport. Het skateboarden is afgeleid van het surfen. Ook de surfcultuur heeft invloed gehad op de manier waarop skateboarden zich vormt. In de jaren tachtig had het een ietwat ondergrondse cultuur. Skateboarden bracht direct een alternatieve sfeer met zich mee. Het ging hand in hand met normen en waarden voor de vrijheid, rebelleren en het zoeken van sensatie.

De skateboard sport bleef gestaag doorgroeien. Vooral jongeren pakten de liefde voor deze sport op. Ook zag je een tendens onder het bredere publiek en kwamen beoefenaars uit allerlei rangen en standen. Niet voor niks dus dat skateboarden ook weer op de Olympische Spelen in 2024 een Olympisch onderdeel is. Op deze pagina vind je alle informatie over skateboarden op de Olympische Spelen 2024 in Parijs.

skateboarden Olympische Spelen 2024 Parijs
skateboarden Olympische sport op de Olympische Spelen 2024 in Parijs – Foto via https://depositphotos.com/nl/photos/skateboarding-sport.html?filter=all&qview=5831400

Regels skateboarden Olympische Spelen 2024

Skateboarden is een zeer diverse sport. Er zijn dan ook meerdere onderdelen op de Olympische Spelen in Parijs 2024. Het skateboarden is onderverdeeld in de discipline ‘park’ en de ander is de ‘street’ discipline. Hierin nemen de beste skateboarders van de hele wereld het tegen elkaar op. De atleten gaan tijdens de Spelen hun meest moeilijke en indrukwekkende trucs laten zien. Uiteraard moet dit voldoen aan de criteria en worden de deelnemers hierop beoordeeld middels een jury.

Beide onderdelen van het skateboarden bestaan uit een tweetal rondes, namelijk:

  • voorrondes
  • finales

De skateboarders worden beoordeeld op de uitvoering van de sprongen. De jury let hierbij op bijvoorbeeld hoogte en de snelheid van de trucs die de atleten op het circuit uitvoeren. Ook wordt er naar het totaalplaatje gekeken. Het is de bedoeling dat alle obstakels worden gebruikt en deelnemers het hele oppervlak zo goed mogelijk weten te benutten.

Bij het onderdeel park wordt er van de deelnemers gevraagd drie reeksen te skateboarden. De Olympische skateboarders krijgen 40 seconden per reeks.

Bij het onderdeel straat krijgen de Olympische skateboarders de mogelijkheid om twee reeksen te skateboarden. Voor beide reeksen krijgen de atleten 45 seconden de tijd om vijf trucs te laten zien.

Skateboarden onderdeel park Parijs 2024

Park is een onderdeel van het skateboarden op de Olympische Spelen in Parijs 2024. De parkcompetitie wordt gehouden op een zeer gevarieerd parcours. Het parcours bevat bowls/pools, bezit een mooie reeks aan bochten en heeft de vrijheid om alles uit de kast te halen. De atleten kunnen snelheid uit het parcours halen. Met deze snelheid kunnen ze allerlei trucs in de lucht maken.

Het onderdeel skateboarden in het park is er in zowel mannen als vrouwen competitie.

Skateboarden onderdeel street Parijs 2024

Het straat skateboarden is het andere onderdeel op de Olympische Spelen. Voor dit straatonderdeel heeft Parijs een stedelijke omgeving nagebootst. Er is een straat achtige setting gemaakt waar de atleten gaan skateboarden. Het onderdeel bevat trappen, leuningen en andere obstakels die je in een stedelijk beeld ook ziet en tegenkomt. Al deze obstakels en hindernissen kunnen de deelnemers gebruiken om trucs op hun skateboard te laten zien. Net als bij het onderdeel park zal er bij dit onderdeel ook een jury aanwezig zijn die de atleten beoordeelt.

Het onderdeel straat skateboarden is er ook weer in tweeën rubrieken, namelijk; mannencompetitie en vrouwencompetitie.

Olympische geschiedenis skateboarden

Een debuut maakte skateboarden als sport op de Olympische Spelen voor jeugd. Dit was tijdens de jeugdspelen in 2014. Het Olympische evenement werd georganiseerd in Nanjing. Skateboarden maakte zijn debuut voor volwassenen op de Spelen van 2020 in Tokio. Voor de Olympische Spelen in Parijs 2024 is het een van de vier nieuwe Olympische sporten. Skateboarden is een mooie toevoeging voor de Olympische Spelen. Het zorgt voor diversiteit in de sporten en zorgt hierdoor voor een variabel, jong en nieuw publiek.