Windsurfen wordt windfoilen op de Olympische Spelen van 2024

Windsurfen wordt windfoilen op de Olympische Spelen van 2024

Het windsurfen zal als olympisch onderdeel een stuk spectaculairder gaan worden, te beginnen op de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Windsurfen wordt namelijk windfoilen. Hieronder leggen we uit welke grote verandering er zal worden doorgevoerd binnen het windsurfen.

iFoil

voorbeeld van iFoil windsurfenDe traditionele RS:X-plank zal worden vervangen door de iFoil, een plank die aan de onderkant een vleugelconstructie heeft. Een speciale commissie die zich bezighoudt met materialen, gaf hierover positief advies. De op het Gardameer gehouden testsessies ondersteunden de commissie hierin. Een belangrijke vervolgstap was dat de wens van de sporters werd vertegenwoordigd door World Sailing. Het bestuur van dit internationale orgaan voor de zeilsport staat achter het voorstel van genoemde commissie. De goedkeuring door de ledenvergadering, begin november op Bermuda, lijkt daarmee slechts een formaliteit.

Windfoilen heeft een grotere aantrekkingskracht

Veel surfers staan al regelmatig op de iFoil en zijn daar enthousiast over. De verwachting is ook dat windfoilen het surfen een nog grotere aantrekkingskracht op jongeren zal geven.

Dorian van Rijsselberghe

Wat vindt Dorian van Rijsselberghe, die twee keer Olympisch kampioen werd, van deze ontwikkelingen? Dat is niet zo moeilijk te raden, omdat hij zich eerder al zeer positief uitsprak over de komst van de iFoil. Deze nieuwe plank zweeft als het ware zo’n 50 centimeter boven het wateroppervlak. Omdat alleen de draagvleugel zich in het water bevindt, ontwikkelt de iFoil een veel hogere snelheid dan een standaard surfplank. Van Rijsselberghe noemt windfoilen tof en ziet hier de toekomst van de surfsport in. Al is hij als zowel tweevoudig Olympisch als wereldkampioen meester in het surfen op een RS:X-plank: hij is groot voorstander van de iFoil.

Kiran Badloe

Landgenoot Kiran Badloe, die éénmaal Europees en éénmaal wereldkampioen werd, is het volledig eens met van Rijsselberghe. Volgens hem is de RS:X-plank ‘over datum’ en is overstappen naar de iFoil eigenlijk wel noodzaak. De jeugd heeft de toekomst geldt dus ook voor ontwikkelingen in de surfsport.

Plaats een reactie